Videospeler inladen...

"We dachten dat ze enkel tandpijn had": Oekraïense beer Sandra bevalt van drie welpjes in dierenpark Zonnegloed 

De Oekraïense beer Sandra die samen met haar broer in Zonnegloed in Vleteren verblijft, is bevallen van drie welpjes. De verzorgers wisten niet dat de beer zwanger was. Ze zou volgende week geopereerd worden aan haar tanden, maar die operatie wordt nu uitgesteld. 

Vorig jaar werden beer Sandra en haar broer Tishka gered uit een gebombardeerde dierentuin in Kiev. Ze werden door het Natuurhulpcentrum van Oudsbergen in Limburg naar België gehaald en uiteindelijk naar De Zonnegloed gebracht in Vleteren. In januari maakten haar verzorgers zich ernstige zorgen over haar tandpijn. Het zou gaan om een dure en ingrijpende operatie. Daarom zamelde De Zonnegloed begin januari 3.500 euro via een crowdfunding.  

Dat de verzorgers drie welpjes zouden ontdekken bij de voorbereidingen van de operatie had niemand zien aankomen. "Bij een beer is het heel moeilijk om te zien of ze zwanger is. De pups zijn ook heel klein als ze geboren worden. We kregen ze hier zes maanden geleden, dus we gingen ervan uit dat ze niet zwanger was. Ze zat namelijk al die maanden samen met haar gecastreerde broer", zegt Karel Ackaert van De Zonnegloed. 

"Toch wel schrikken"

Toen de verzorger de pups ontdekte, kon hij even zijn ogen niet geloven. "Sandra gedroeg zich vreemd. Haar verzorger Bart kwam wat dichter en hoorde iets piepen. Plots zag hij haar welpjes. Het was toch wel even schrikken voor iedereen in de Zonnegloed", lacht Karel. Een beer is zo’n zes tot negen maanden zwanger. Sandra was dus waarschijnlijk al zwanger in Oekraïne.

Tandoperatie uitgesteld

Nu Sandra trotste mama is van drie welpjes zal haar tandoperatie nog even moeten wachten. "Normaal zou die op 6 februari doorgaan, maar dat is nu niet aan de orde. Ze moet zwaar verdoofd worden en als ze te lang in slaap is, zou ze de pups kunnen verstoten. De pups hebben ook elk uur voeding nodig. Sandra kan dus niet lang afwezig zijn", vertelt Karel.

In de Zonnegloed zaten op dit moment vier beren. Voor de verzorgers zal het een uitdaging zijn om een goed plekje te vinden voor de drie welpjes. "Ons berenverblijf is niet voorzien op drie extra beren, maar dat laten we niet aan ons hart komen. We gaan ze goed verzorgen. Voorlopig kunnen ze ook nog bij Sandra blijven", lacht Karel.  

BEKIJK - Karel Ackaert: "Moeder Sandra is ongelofelijk rustig":

Videospeler inladen...

Meest gelezen