Foto: VUB

Vrije Universiteit Brussel wordt bierbrouwer, chocolademaker en broodbakker

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) heeft op haar campus Etterbeek een gloednieuwe microbrouwerij, microbakkerij en microchocolaterie geïnstalleerd. De installaties zijn onderdeel van het nieuwe fermentatiepilootproject, waarvoor ook een brouwer en een bakker werden aangenomen. De universiteit investeert 3 miljoen euro in het project.

In de oude blauwe studentenkoten van architect Willy Van Der Meeren op de campus van de VUB is er weer leven in de brouwerij, zowel letterlijk als figuurlijk. In de nieuwe "Fermented Food Pilot Plant" zijn 21 doctoraatsstudenten bezig met het brouwen van bier, het bakken van brood en het maken van chocolade. De focus ligt daarbij op fermentatie. De infrastructuur is bovendien beschikbaar voor de industrie. Zij kunnen er hun specifieke fermentatieprocessen in een bijna labo-omgeving op punt stellen. 

Het bier dat aan de VUB gebrouwen wordt, is een zuur bier. Door de wereldwijde interesse naar Belgische lambiek wordt al sinds 2010 onderzoek gevoerd naar zure bieren. De VUB-onderzoekers proberen een zuur bier te rijpen zonder gebruik van houten vaten. In de minichocolaterie worden de effecten van de fermentatie van de cacaobonen op de uiteindelijke chocolade onderzocht en beschreven. Alle installaties zijn voorzien van de modernste technologische snufjes. Via sondes in de apparaten worden gegevens doorgestuurd naar een supercomputer die gegevens opslaat en zo alle processen kan analyseren.

Eigen VUB-brood

De eerste eindproducten van de microbakkerij, microbrouwerij en microchocolaterie worden al over enkele weken verwacht. De VUB nam een volleerde bakker in dienst om zowel zuurdesembrood als gistbrood te bakken. In de microbakkerij draait het vooral om onderzoek naar zuurdesembrood, waaruit ook een VUB-brood moet ontstaan. Ook voor het runnen van de microbrouwerij werd een brouwer aangesteld. De VUB investeert 3 miljoen euro in het gebouw en de apparatuur van het fermentatiepilootproject.

Meest gelezen