Mergelgroeven in Riemst deels opgevuld met schuimbeton na wegverzakking

In Riemst is een deel van de mergelgroeven opgevuld met schuimbeton nadat er een wegverzakking ontstond na een waterlek. De komende dagen moet het schuimbeton eerst uitharden, waarna de waterleidingen opnieuw kunnen worden aangesloten en de weg hersteld kan worden.

In Zichen-Zussen-Bolder, een deelgemeente van Riemst, is een deel van de mergelgroeven opgevuld met schuimbeton. Een kleine twee weken geleden was in de Misweg door een waterlek een deel van de ondergrond weggespoeld. Daardoor was een groot gat in het voetpad ontstaan. "Dat heeft ondergronds een doorsijpeling veroorzaakt en die stabiliteit moeten we nu opnieuw garanderen", zegt burgemeester Mark Vos (CD&V).

Schuimbeton

"We hebben onder de grond een dam gemaakt om het schuimbeton vast te kunnen zetten", zegt burgemeester Vos. "Dankzij het schuimbeton zal de groeve opnieuw stabiel zijn en niet verder gaan inzakken. Het schuimbeton moet nog een aantal dagen uitharden. Als dat gebeurd is, kan bovengronds ook de opvulling gebeuren van het wegdek en de stoep. Ook de waterleidingen kunnen dan opnieuw worden aangesloten. Op dit moment wordt een aantal buurtbewoners nog bevoorraad via een noodwaterleiding. Dat is niet goed en moet zo snel mogelijk worden opgelost."

"Schuimbeton weegt 500 kilo per kubieke meter. Het is daarmee 2 keer zo licht als water en kan heel makkelijk verpompt worden", zegt Mike Lahaye, coördinator groeven en veiligheid. "Het heeft voldoende druksterkte en vloeit mooi, waardoor je alles mooi kan opvullen. Dat kan je wel niet in 1 keer doen, want dan zou de bekisting het niet houden. Daarom moest het in 2 fases gebeuren."

In de Mergelgroeven is op 2 plaatsen een dam gebouwd op de plaats waar ze worden opgevuld met schuimbeton. Omdat de bekisting het gewicht aan moet kunnen, wordt het in twee fasen opgevuld.

Vervanging oude waterleidingen in maart van start

"Het probleem dat zich nu heeft voorgedaan is een waterlek in een van de oude gietijzeren buizen van de waterleiding", zegt burgemeester Vos. "Als gietijzeren waterleidingen in een normale straat barsten vertonen, zal het water naar boven spuiten uit het wegdek. Hier zie je het lek niet. Het water gaat richting de groeven, en dat veroorzaakt een ondergrondse holte die wegspoelt richting de groeven. Gelukkig is de verzakking gebeurd toen er geen mensen in de buurt waren. We zijn al lang aan het aandringen bij de Watergroep om de waterleidingen in orde te maken. Het goede nieuws is dat vanaf maart alle oude waterleidingen boven de mergelgroeven zullen worden vervangen in 4 straten in Zussen."

In de Mergelgroeven zijn er ook heel wat vleermuizen en die houden op dit moment hun winterslaap. Om de vleermuizen niet te veel te storen, worden op dit moment enkel de strikt noodzakelijke stabilisatiewerken uitgevoerd. Ook op het vlak van Erfgoed zijn de mergelgroeven van belang. Riemst heeft samen met de Vlaamse overheid een onroerend erfgoedplan goedgekeurd. "Dat betekent een ondergrondse bescherming van de mergelgroeven. Daarmee kunnen we de historisch waardevolle dingen bewaren, maar kunnen we ook de stabiliteit garanderen voor de 150 woningen die boven de groeven gelegen zijn" besluit burgemeester Vos.

De vleermuizen in de Mergelgroeven lieten zich niet uit hun winterslaap halen door de stabilisatiewerken.

Meest gelezen