Deze week tijdelijke jacht op damherten en reeën in Drongengoedbos in Aalter

In het natuurgebied Drongengoed in Aalter wordt er deze week actief op damherten en reeën gejaagd. Er zijn te veel van die dieren in het natuurgebied, en dat kan de natuur niet meer aan. 

In het Drongengoedbos in Aalter zouden ongeveer 200 damherten en 200 reeën rondlopen. En dat zijn er te veel voor het natuurgebied. De dieren zorgen voor schade aan landbouwgewassen en bomen. En ze veroorzaken ook vaak verkeersongevallen: de damherten en reeën worden vaak aangereden door een auto als ze de wegen in het natuurgebied oversteken. Vorig jaar waren er daardoor meer dan 25 ongevallen. En daar wil het Agentschap Natuur en Bos iets aan doen.  

"De jagers zitten op hoge stoelen in het bos, en schieten uit veiligheid dus altijd naar beneden"

Om de overpopulatie aan damherten en reeën aan te pakken, wordt er in het Drongengoed deze week actief gejaagd op de dieren. Het zijn jagers uit de regio die dat doen. Ze jagen  ’s morgens en ’s avonds, telkens 3 uur lang. Ondertussen zijn er al 15 dieren afgeschoten.

Het Drongengoed in Aalter blijft wel gewoon open voor bezoekers, want er wordt enkel gejaagd in het militaire domein van het bos. En daar mogen bezoekers niet komen. De jagers zijn ook extra voorzichtig. "Ze schieten vanaf hoge stoelen die in het bos staan", zegt Griet Buysse van Natuur en Bos. "Die stoelen zijn ongeveer 2 meter hoog. Daardoor schieten de jagers altijd naar beneden, en dat is veiliger. Ze schieten ook op momenten dat het minder druk is in het natuurgebied. Toch is aan de jagers gevraagd om extra goed uit te kijken of er geen wandelaars in de buurt zijn." 

Wetenschappelijk onderzoek

En wat gebeurt er dan met de dode dieren? De jagers nemen die mee, maar sommige delen, zoals de onderkaak, worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Om bijvoorbeeld de leeftijd en de gezondheid van de dieren te controleren. Bij de dode dambokken worden ook de voorpoten onderzocht, omdat die dieren vaak last hebben van zware X-benen.

Niet alleen deze week zullen jagers actief op damherten en reeën jagen in het Drongengoed in Aalter. Dat gebeurt ook in de week van 27 februari tot 3 maart.

Meest gelezen