Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole De Moor (CD&V).
PRE

Dwangsommen blijven staatssecretaris De Moor (CD&V) in de nek hijgen: kabinet wil "juridische stappen zetten" om inbeslagnames af te wenden

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole De Moor (CD&V) zal "alle juridische stappen zetten" om een effectieve inbeslagname en openbare verkoop van meubelen van haar kabinet te vermijden. Dat stelt haar kabinet in een reactie op een bezoek van de deurwaarder, die een lijst heeft opgesteld van goederen die in beslag kunnen worden genomen.

Niet alleen bij het federale agentschap voor de opvang van asielzoekers Fedasil heeft een deurwaarder een lijst opgesteld van goederen die in beslag kunnen worden genomen, ook op het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole De Moor (CD&V) is dat gebeurd, zo bevestigde ze vorige week. Het gaat onder meer om stoelen, tafels, bureaus en kasten. Een effectieve inbeslagname is er nog niet, maar lijkt wel nakend.

Het bezoek van de deurwaarders bij Fedasil en het kabinet De Moor is het gevolg van een reeks onbetaalde dwangsommen, waartoe de federale overheid is veroordeeld. De meer dan 1.000 veroordelingen kwamen er omdat de overheid wettelijk gegarandeerde asielopvang niet verleent.

Bij Fedasil zijn de inbeslagnames het gevolg van twee veroordelingen in juli en september. Bij het kabinet gaat het om drie dossiers van 23 asielzoekers uit het kraakpand in de Brusselse Paleizenstraat. De rechter beval de Belgische staat daar tot betaling van dwangsommen van 250 euro per dag per persoon. Op beide plekken noteerden de deurwaarders spullen die niet essentieel zijn voor de werking, zoals zetels, tv's en koffie-automaten.

"Aanzuigeffect"

De staatssecretaris heeft tot dusver pertinent geweigerd die dwangsommen te betalen. Ze zorgen niet voor opvangplaatsen en dreigen een aanzuigeffect in de hand te werken, klinkt het. "Het gezond verstand zegt dat dergelijke dwangsommen betalen, 30.000 euro per maand aan elke individuele asielzoeker, de opvangcrisis niet gaat oplossen en zelfs nog zal vergroten", zo waarschuwde de Moor vorige week nog in de Kamer. 

Het kabinet De Moor laat nu ook weten aan Belga dat het "alle juridische stappen zetten" om een effectieve inbeslagname en openbare verkoop van meubelen van haar kabinet te vermijden.

Het gezond verstand zegt dat dergelijke dwangsommen betalen, 30.000 euro per maand aan elke individuele asielzoeker, de opvangcrisis niet gaat oplossen

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole De Moor (CD&V)

De Moor beklemtoonde vorige week in de Kamer nogmaals dat er "geen politieke onwil" bestaat om gerechtelijke beslissingen uit te voeren en bijkomende opvangplaatsen te creëren. Het opvangnetwerk is, zo zei ze, nu al het grootste dat er ooit in België is geweest en er worden nog duizenden plaatsen voorzien. Het land wordt nu eenmaal geconfronteerd met een historisch hoge instroom, aldus de staatssecretaris, die ook opnieuw de nadruk legt op Europese oplossingen voor secundaire migratie.

Het is een intussen al vaak herhaalde argumentatie die onder meer Vluchtelingenwerk Vlaanderen niet aanvaardt. Er zijn wel degelijk oplossingen mogelijk, maar ze worden politiek niet overwogen, klinkt het daar steevast. Zo zou tijdelijke opvang in hotels een optie kunnen zijn, naast het inzetten van personeel van Defensie bij tijdelijke opvang en het toepassen van een spreidingsplan voor asielzoekers. 

Meest gelezen