VRT-Instagramkanaal NWS.NWS.NWS bekroond met een Jamie, jaarlijkse prijzen voor de beste online videomakers

NWS.NWS.NWS, het Instagramkanaal van VRT NWS voor jongeren, is in de prijzen gevallen bij de Jamies. Dat zijn de jaarlijkse awards voor online videomakers, die tijdens het filmfestival van Oostende worden uitgereikt. NWS.NWS.NWS wint in de categorie "beste explainer". Average Rob, die vorig weekend nog een Kastaar won, wint ook (opnieuw) een Jamie. Youtuber Acid wint al voor de derde keer de publieksprijs.

De Jamies zijn voor de derde keer uitgereikt tijdens het filmfestival in Oostende, tijdens een show die live te volgen was via VRT MAX en Youtube. De prijzen zijn vernoemd naar de Oostendse kunstenaar James Ensor. In totaal zijn er 14 awards uitgereikt aan online videomakers uit Vlaanderen. Die winnaars zijn gekozen door het publiek, goed voor meer dan 23.000 stemmen, samen met een vakjury van online media-experten. 

NWS.NWS.NWS, het Instagramkanaal voor jongeren van VRT NWS, heeft de Jamie voor "beste explainer" gewonnen, vlak voor nummer twee "Karrewiet". "We vinden het heel zot om als nieuwskanaal zo'n prijs te winnen", reageert Louise Hoedt van NWS.NWS.NWS. 

"Een paar jaar geleden werd nog beweerd dat jongeren niet geïnteresseerd zouden zijn in nieuws. Ik denk dat we hiermee, en met de Gouden K voor Karrewiet in januari, het tegendeel bewijzen. Er is veel nood aan nieuws en duiding op maat van jongeren. Dat horen we als we op bezoek gaan in scholen. En jongeren vertrouwen ons gigantisch veel toe via berichtjes, die we met ons team allemaal beantwoorden. We vinden die connectie met hen enorm belangrijk. Het is dankzij die jongeren dat we ons Instagramkanaal met nieuws uit hun leefwereld kunnen vormgeven. Op een vlotte en leuke manier, zonder moeilijke woorden. We zijn enorm dankbaar voor deze prijs."

BEKIJK - Een explainer van NWS.NWS.NWS over kansarmoede:

Een paar jaar geleden werd gezegd dat jongeren niet geïnteresseerd zijn in nieuws, ik denk dat deze prijs het tegendeel bewijst

Louise Hoedt, NWS.NWS.NWS
FOTO: De winnaars poseren samen met hun awards.

Ook Average Rob gaat met een Jamie naar huis, in de categorie "Beste lifestyle". Volgens de jury "blijft Rob zichzelf uitdagen en samen met zijn team de lat van online video verhogen". Vorige week mocht Average Rob, die video's maakt samen met zijn broer Arno "The Kid" en cameraman/monteur Milan Cools, bij de uitreiking van de Kastaars ook al de prijs voor "beste online video" mee naar huis nemen. Robert Van Impe, zoals de Youtubester voluit heet, maakt al jaren opvallende video's en strikt daarvoor geregeld grote namen, zoals recent nog Remco Evenepoel.

Average Rob (midden) met zijn broer Arno, cameraman/monteur Milan en hun Kastaar
Nicolas Maeterlinck

Youtuber Acid aka Nathan Vandergunst wint al voor het derde jaar op rij de publieksprijs voor "beste content creator van het jaar". Acid wint ook de Jamie voor "beste vlog". Joffrey Anane, bij het grote publiek bekend als vragensteller in "De Slimste Mens" maar online gekend als Afro Belg, krijgt de Jamie voor "beste comedy", voor wat de jury "zijn confronterende, maar hilarische blik op onze samenleving" noemt.

De Streamz-webreeks "2DEZIT", over een tienerkoppel dat samen naar de universiteit trekt, is bekroond als beste fictiereeks. Jonatan Medart heeft de Jamie voor "Vlaamse video van het jaar" gewonnen, voor zijn eerlijke en emotionele coming out-video op Youtube. Hij wint ook de Jamie voor "sociaalste creator". 

Opvallend: in één categorie gaan alle genomineerden samen met de prijs naar huis. Bij de uitreiking van de nieuwe prijs voor "Beste Nimcel" ("beste niche internet micro celebrity", red.) hebben alle genomineerden een medaille gekregen. “In deze categorie is kiezen verliezen. Iedere nimcel spreekt zijn/haar/hun eigen niche aan met een welbepaalde expertise. Uitzonderlijk besliste de vakjury daarom om alle genomineerden een prijs te geven”, verklaart juryvoorzitter Vincent Schroeven.

Een overzicht van alle winnaars:

 • Beste Vlaamse video van het jaar 2022: Jonatan Medart
 • Beste lifestyle 2022: Average Rob 
 • Beste comedy 2022: Afro Belg
 • Kastiop Award voor beste gamestreaming 2022: Twoosie
 • Beste dans & muziek 2022: Michael Amani
 • Beste explainer 2022: NWS.NWS.NWS
 • Beste vlog 2022: Acid 
 • Beste fictie 2022: 2DEZIT 
 • Beste business 2022: VTM GO
 • Beste opkomend talent 2022: Clémentine Caron
 • Sociaalste creator 2022: Jonatan Medart
 • Beste nimcel 2022: Timothy Tancré, Stijnindetrein, Sergekee, Platzak, Parsa, Juf Siham, Hanne Lemmens, Glotchulo, Doebsie, De naam is Thibaut
 • Quarter life achievement 2022: Vexx
 • Content creator van het jaar 2022: Acid

BEKIJK - de coming-outvideo van Jonatan Medart, waarvoor hij een Jamie wint:

Meest gelezen