foto Google Maps - het pand links op de foto wordt een wooncoöperatieve

Oud wijkgezondheidscentrum Sint-Amandsberg wordt woonproject voor mensen mét en zonder beperking

In Sint-Amandsberg, bij Gent, verandert het oude wijkgezondheidscentrum aan de Land van Waaslaan volgende zomer in een woonproject waar een tiental mensen mét en zonder fysieke beperking zal samenwonen. De centen voor het project komen niet alleen van bewoners, ook familie, vrienden én sympathisanten kunnen investeren via een wooncoöperatie. 

Het voormalige wijkgezondheidscentrum aan de Land van Waaslaan in Sint-Amandsberg verandert in de zomer van 2024 in een woonproject waar mensen met en zonder beperking samenwonen. Het project voorziet ongeveer 10 woonunits. "Het idee komt van ouders van kinderen met een fysieke beperking maar met normale begaafdheid. Ze kunnen alleen wonen, maar hebben lichte extra zorg nodig. Dit is een oplossing, want ook de ouders worden een dagje ouder en het wordt minder evident om zelf zorg te geven", zegt Kiki Van Dyck van vzw geWOON-WIJS. 

Wooncoöperatie

De vzw stapte naar Wooncoop om het project te realiseren. "Wij mikken op een goede mix van verschillende bewoners, ook mensen zonder beperking. De bedoeling is dat iedereen investeert naar eigen vermogen, ook vrienden, familie of sympathisanten kunnen via een aandeel of een lening investeren. Daar staat ook een rendement tegenover. Investeerders kunnen na enkele jaren ook uit het project stappen. Bewoners betalen, naar gelang hun inbreng, een lagere huurtoelage", legt Karel Lootens van de wooncoöperatie uit. 

Het concept om als burger te investeren in een wooncoöperatie is, in Vlaanderen, vrij nieuw. Wooncoop 5 jaar is bezig en realiseerde intussen meer dan twintig projecten. "Het is de grootste speler in Vlaanderen", zegt Joy Verstichele van het Huurdersplatform. "We zien dat wooncoöperaties vooral in Duitsland, Zwitserland en Nederland aanslaan. Een wooncoöperatie kan een manier zijn om goede woningen te helpen voorzien voor mensen die kwetsbaar zijn. Het moet meer doen dan cohousingprojecten realiseren voor de elite"

Ondersteuning in groepsruimtes

"In Wastine zorgen we ervoor dat bewoners die zorg nodig hebben toch zelfstandig kunnen wonen, met buren zonder zorgnoden", verklaart Lootens. In het project is er begeleiding voorzien. "Er komt groepsondersteuning in de gemeenschappelijke ruimte", legt Van Dyck uit. "De andere bewoners krijgen in hun studio's en appartementen voldoende privacy. Ontmoeten kan, maar hoeft niet", benadrukt Lootens. 

"We willen onze kinderen niet in een instelling steken, ze kunnen met de nodige zorg gewoon op eigen benen staan. Ook het samenwonen is erg belangrijk, om niet eenzaam te zijn. Dit project klopt helemaal, alleen jammer dat er vanuit Vlaanderen zo weinig ondersteuning komt. Er is echt te weinig zorgbudget", besluit Van Dyck.

Geld ophalen

Wooncoop voorziet een budget van 1,4 miljoen euro voor Wastine. De coöperatieve zoekt nu investeerders via een website, begin maart is er ook een infosessie om mensen over de streep te trekken. "We merken dat we veel aanmeldingen krijgen", zegt Lootens. Het typeert dat er wat beweegt op de woningmarkt. "In Vlaanderen kunnen dit soort woonvormen inspiratie geven voor een nieuw woonbeleid", besluit Verstichele. 

Meest gelezen