Na jaren vol televisiewerk gaat Philippe Geubels in première met nieuwe zaalshow: ""Taboe" heeft van mij een andere komiek gemaakt"

Vanavond gaat in zaal Capitole in Gent de nieuwe comedyshow van Philippe Geubels (41) in première. “Geubels gaat in bad”, heet de vierde voorstelling van de kale komiek die de voorbije jaren een pak televisieprogramma’s heeft gemaakt. Het is van 2016 geleden dat Geubels langs de theaterzalen trok. Voor zijn nieuwe show gaat de comedian op pad met zijn badkuip, en met Een Boodschap. “Al blijft mijn voorstelling voor 90% flauwekul”.

Eigenlijk staat Philippe Geubels al sinds vorig najaar op de planken met zijn nieuwe show. De voorstelling van vanavond in Gent is na optredens in kleinere zalen in onder andere Mechelen, Zaventem en Knokke uitgeroepen tot première. In de luwte heeft Geubels zijn show al goed in de vingers gekregen voor hij ermee naar de allergrootste theaters trekt.

“Ik doe dat bewust, omdat er op een première altijd veel druk ligt. Dat is jammer, want het mooie aan een comedyvoorstelling is dat die leeft en van show tot show evolueert. Na een première krijg ik altijd nieuwe ingevingen en doe ik nog veel aanpassingen. Zo’n show is nooit af: dat is even leuk als ambetant aan comedy. Ik ben nu op het punt dat ik voel dat de show begint te leven, in elkaar valt en in zijn geheel goed werkt.”

BEKIJK - Philippe Geubels voor de première van zijn nieuwe show: "De voorstelling is 90% flauwekul, zoals de mensen van mij gewoon zijn":

Videospeler inladen...

Een comedyshow is nooit af, dat is het leuke en het ambetante eraan

Ondanks al zijn ervaring heeft Geubels nog zenuwen. “Aan de première van een nieuwe show gaat altijd een periode van hard werk en onzekerheid vooraf. Die fase ligt nu stilaan achter mij. In de plaats komt een zekere rust, op en naast het podium.”

Badkuip als hoofdpersonage

Zoals de titel van de show doet vermoeden, speelt de badkuip van Geubels een prominente rol op het podium. “Je moet als maker héél snel een titel kiezen voor een nieuwe voorstelling. Ik heb gemerkt dat ik veel kon vertellen over het feit dat ik graag in bad ga. Het is mijn enige decorelement en eigenlijk de échte hoofdrolspeler van de show. (lacht)." 

"Inhoudelijk vertel ik voor 90% flauwekul, over alledaagse dingen. Niéts over corona, en niéts over de actualiteit dus. In die andere 10% geef ik een boodschap mee. Niets wereldschokkends, maar wel gemeend. Dat je niet mag weglopen van verdriet, en dat je moet blijven lachen, ook als het wat minder goed gaat in het leven.”

De affiche van Geubels' nieuwe zaalshow

Voor deze show heeft Geubels samengewerkt met zijn twee vaste klankborden en medeschrijvers: Jan Dircksens, die heeft meegewerkt aan "Geubels en de Belgen" en comedian Jasper Posson, die ook het voorprogramma speelt en al enkele jaren een vaste waarde is achter de schermen van “Taboe” en “De Slimste Mens”.

“Ik ben niet de man die alleen achter zijn computer comedy kan schrijven. Ik bedenk dingen, Jasper en Jan bekijken die, geven feedback en we werken alles samen uit. Dat is een fijne wisselwerking. Daarnaast is Jasper zelf ijzersterk op het podium, met zijn eerste solovoorstelling."

"Er wordt trouwens bijzonder veel goede comedy gemaakt in Vlaanderen, we zijn enorm verwend de laatste jaren. Ik heb keihard gelachen met de reeks “Nonkels”. En neem nu iemand als Amelie Albrecht: een supergoed karakter op het podium, met uitstekend comedymateriaal.”

Televisiemaker/comedian

Geubels heeft de voorbije jaren vooral televisieprogramma’s gemaakt, maar zijn hart ligt nog altijd bij comedy. “Deze show is veel meer van mezelf dan gelijk welk programma waar je met een hele ploeg aan werkt. Daarin ben ik maar één radertje in een goed draaiende machine. Mijn comedy is echt mijn kindje. En het contact met een livepubliek: dat is onvervangbaar. Dat is van het beste dat er is." 

"Ik heb pas beseft hoe hard ik het heb gemist, toen ik de try-outs voor deze voorstelling begon te spelen. Gelukkig heb ik ook tijdens de coronajaren voor televisieprogramma’s regelmatig op een podium gestaan, onder andere voor “Taboe”. Ik ben die interactie met een publiek gelukkig altijd blijven voelen.”

Comedy is veel meer van mezelf, dan gelijk welk televisieprogramma dat ik maak met een hele ploeg

In tegenstelling tot zijn beginjaren is Geubels nu evenveel televisiemaker als comedian. Hij combineert zijn theatertournee de komende maanden met verschillende mediaprojecten, zowel in ons land als in Nederland. Voor VRT werkt Geubels onder andere aan een nieuwe quiz, en er komt een nieuw seizoen van “Hotel Romantiek”.

“Ik voel me na alle programma’s waaraan ik heb meegewerkt stilaan ook een televisiemaker. Mijn ervaring daarin heeft ook mijn comedy beïnvloed: ik ben volwassener geworden op een podium en minder grof. De combinatie van mijn show met mijn job overdag en mijn gezin: dat is wel stevig. Ik kom laat thuis, en als ik mijn dochter wil zien dan sta ik maar beter vroeg op, ook al ben ik geen ochtendmens. Maar ik doe het allemaal supergraag.”

"Taboe" heeft me geruster en zekerder gemaakt op een podium

Vooral “Taboe”, het Eén-programma waarin Geubels een comedyvoorstelling maakt over groepen en thema’s in onze samenleving waar zelden mee wordt gelachen, heeft hem als komiek veranderd. “Ik vertel in deze show minder mop na mop na mop. Ik ben geëvolueerd naar verhalende stukjes, die elkaar opvolgen. En ik durf nu voor de eerste keer ook een meer serieuze kant van mezelf te tonen. “Taboe” heeft mij geleerd dat het niet erg is als een publiek niet continu lacht. Vroeger was ik doodsbang van een stille zaal. “Taboe” heeft me daar geruster en zekerder in gemaakt. Iets serieus vertellen als comedian: dat kan perfect, zolang het maar ergens op slaat.”

Meest gelezen