Rotsschilderingen van 4.000 jaar oud ontdekt in Frankrijk

In het zuidoosten van Frankrijk zijn meer dan honderd rotsschilderingen teruggevonden. De ontdekking dateert van de nieuwe steentijd, zo'n 4.000 jaar geleden. Het gaat om een "zeer unieke vondst", zegt de voorzitter van het Ipaan (Institut de préhistoire et d'archéologie Alpes-Méditerranée). 

In het zuidoosten van Frankrijk, nabij de stad Nice, zijn er 120 rotsschilderingen teruggevonden. Ze tonen taferelen van gevechten, chaos en begrafenissen. De schilderingen zijn zo'n 4.000 jaar oud en stammen dus uit het laatneolithicum en het prille begin van het bronstijdperk. De precieze datering en echtheid werd nagegaan door een analyse uit te voeren op de gebruikte pigmenten. 

De site Valdeblore, waar de muurschilderingen zijn gevonden, ligt op zo'n 20 kilometer van de duizenden rotsgravures van de Vallée des Merveilles. "Ze zijn van groot belang in de streek, want tot nu toe werden slechts twee van dit soort schilderingen in dit departement gevonden", benadrukt Claude Salicis, de voorzitter van het Ipaan. 

In de zomer van 2022 ontdekten twee judoka's die in de omgeving wonen, de rotsschilderingen. De schilderingen bevinden zich op rotswanden die in 2017 van struikgewas werden ontdaan voor beklimmingen. "Het komt er nu op aan om de schilderingen als erfgoed te beschermen", aldus Claude Salicis.

Meest gelezen