Sekakki wist in 2009 te ontsnappen uit de gevangenis van Brugge met een helikopter
Belga

Vier jaar cel voor Mechelse "ontsnappingskoning" Ashraf Sekkaki, die vanuit cel criminele organisatie leidde

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft 'ontsnappingskoning' Ashraf Sekkaki (39) woensdag veroordeeld tot vier jaar cel. De Mechelse gangster bleef vanuit zijn cel in Marokko zijn criminele activiteiten verderzetten. Hij kocht cipiers om, waste illegale gelden wit en was zelfs betrokken bij een beschieting in Eindhoven.

Sekkaki zit als sinds 2009 opgesloten in Marokko. Hij werd daar opgepakt nadat hij die zomer met een helikopter ontsnapt was uit de gevangenis van Brugge. Zijn opsluiting weerhield hem er echter niet van om grip te blijven houden op het Belgisch-Nederlands criminele milieu. Hij kreeg daarvoor hulp van verschillende mensen, onder wie zijn partner/vriendin Saïda B. (44) uit Oud-Turnhout. Saïda B., haar broer Hakim (41) en Nasim T. (40) hadden geld overgeschreven naar de cipiers die Sekkaki bewaken. Met die betalingen kocht hij zich een voorkeursbehandeling, waardoor hij een gsm in zijn cel mocht houden en op de hoogte werd gebracht van celcontroles. Sekkaki en Saïdi B. hadden in afgeluisterde gesprekken ook overgelegd hoe ze cipiers konden chanteren en onder druk zetten.

Witwassen en schietpartij

Tijdens een rogatoire commissie had de gevangenisdirecteur aan de speurders verteld dat Sekkaki dagelijks voor problemen zorgt. Hij had ervoor gezorgd dat er al dertig à veertig cipiers ontslag hadden genomen uit angst, of overgeplaatst of ontslagen werden omdat ze vatbaar waren voor corruptie. Saïda B. had Sekkaki ook geholpen om via Nasim T., die evenementen organiseerde, illegale gelden wit te wassen. Het ging om drie bedragen voor in totaal 40.541 euro. Hij trachtte ook munt te slaan uit een in scène gezette inbraak bij Nasim T. om zijn verzekeringsmaatschappij op te lichten en probeerde via een vzw visa te bekomen om mensen naar België te smokkelen. Sekkaki wordt ook nog gelinkt aan een schietincident in Eindhoven.

Meest gelezen