Stad Gent

Studentenraad vraagt Gent om infocoaches in Overpoort te behouden: "Iedereen moet veilig kunnen uitgaan"

De Gentse studentenraad roept het stadsbestuur op om het project met infocoaches volgend academiejaar te verlengen. De stad besliste eerder om deze zomer een punt achter de tijdelijke werking te zetten. De coaches zijn nu 's avonds en 's nachts aanwezig in de Overpoort en kunnen aangesproken worden als er iets misgaat. "Dat ze nu verdwijnen, is heel erg jammer. Net nu we grensoverschrijdend gedrag overal beter proberen aan te pakken."

"We zijn erg teleurgesteld dat de stad Gent het project met de infocoaches in de Overpoort niet verlengt", zegt Nele Vanhoywegen van de Gentse studentenraad. “De coaches zijn een belangrijk aanspreekpunt in het uitgaansleven, zeker als het over grensoverschrijdend gedrag gaat. Het thema leeft bij de studenten, we zetten ook zelf sterk in op een klimaat waar iedereen veilig kan uitgaan. Deze beslissing is onbegrijpelijk.”

Jongeren moeten de kans krijgen om veilig uit te gaan, de coaches zijn een belangrijk aanspreekpunt 

Nele Vanhoyweghen, Gentse studentenraad

"We werken samen met de universiteit om grensoverschrijdend gedrag aan te pakken. Na enkele erg pijnlijke dossiers is de UGent echt wel in actie geschoten", zegt Vanhoywegen. Op dit moment stelt de universiteit met de studentverenigingen een charter op rond normen en waarden in het studentenleven. “Het gaat ook zeer expliciet over uitgaan.” 

De universiteit plant ook omstaanderstrainingen voor studentenverenigingen. Ze moeten jongeren leren tussen te komen als ze getuige zijn van ongewenst gedrag. UGent voorziet nu al trainingen voor het personeel, maar ze worden dus nog breder uitgerold. "Net daarom is het onbegrijpelijk dat een ander succesvol project wordt geschrapt. Dit had hand in hand moeten gaan. We hebben ook weinig tijd om zelf een alternatief op te zetten." 

Ook horeca pleit voor coaches

Gent stopt met de infocoaches, die er na de coronacrisis kwamen. "Het ging altijd al om een tijdelijk project", benadrukt de stad. Er zijn geen coronabeperkingen meer en de politie is volgens de stad ook aanwezig in de uitgaansbuurt. Gent zal door de beslissing vanaf volgend academiejaar 140.000 euro minder moeten uitgeven. 

De horeca-uitbaters reageerden al boos en vragen nieuw overleg. De studentenraad sluit nu ook aan bij het protest. "Veilig uitgaan en de wereld ontdekken is superbelangrijk voor jongeren." 

Meest gelezen