© Ivan Elegeert

Zussen Carita en Livia uit Lokeren ontwikkelen nieuwe leesmethode voor kinderen met een beperking

De zussen Carita en Livia De Vos uit Lokeren hebben een nieuwe leesmethode ontwikkeld voor kinderen met een beperking. Daarbij leren kinderen op basis van pictogrammen de letters, de klanken en uiteindelijk ook de woorden lezen. 

De zussen Carita en Livia De Vos uit Lokeren zijn als logopedisten al heel hun leven aan het werk met kinderen met een beperking. En ze zijn allebei aan de slag in 'De Vinderij', een school voor buitengewoon basisonderwijs in Lokeren waarvan hun vader één van de oprichters was.   

"We ondervonden vanuit onze dagelijkse praktijk dat er geen moderne methode bestond om kinderen die het sowieso al wat moeilijker hebben, te helpen bij het lezen van hun eerste woordjes", vertellen de zussen. "Daarom zijn we in 2018 zelf aan de slag gegaan. We ontwikkelden het programma 'Liever Lezen' dat intussen al vast op het programma staat van heel wat scholen voor bijzonder onderwijs in heel Vlaanderen."  

Pictolezen

Voor hun nieuwe leesmethode baseerden de zussen zich op het 'pictolezen', waarbij kinderen op basis van pictogrammen de letters, de klanken en uiteindelijk ook de woorden leren lezen. "Maar we wilden naast de methode nog een stap verder gaan en zelf leesboekjes maken en illustreren. Daarvoor dienden we een project in bij de Warmste Week en de Koning Boudewijnstichting. Van hen kregen we 38.000 euro om ons project uit te werken: 60 prentenboekjes om écht leesplezier en leessucces te bieden aan iedereen." 

De illustraties werden getekend door 12 illustratoren. Allemaal vrijwillig. "Er zitten echt prachtige kunstwerkjes tussen. Dankzij de financiële steun konden we van elk boekje 250 exemplaren drukken, alles samen dus goed voor 15.000 boekjes. Die gaan we nu allemaal zelf persoonlijk verspreiden bij de Vlaamse bibliotheken. Op die manier kunnen kinderen met een verstandelijke beperking, kinderen met een andere thuistaal, kansarme kinderen via hun plaatselijke bib gratis de aangepaste boekjes gebruiken om ook hun eerste woordjes en zinnetjes te lezen."

Meest gelezen