VDAB Limburg leidt productieoperatoren op in 10 dagen om nijpend tekort aan arbeidskrachten op te vangen

VDAB Limburg biedt een nieuwe opleiding aan waarbij werkzoekenden op 10 dagen tijd worden klaargestoomd voor een job als productieoperator. Dat moet het nijpend tekort aan arbeidskrachten in de industriële sector mee helpen opvangen. 

Deze week studeren de eerste cursisten van de nieuwe opleiding ‘productieoperator’ af. Tien werkzoekenden worden op 10 dagen tijd klaargestoomd voor een job als productieoperator. De opleiding is een unieke samenwerking tussen VDAB en vormingsfonds Travi als antwoord op het nijpend tekort aan bekwame arbeidskrachten voor de Limburgse industriële sector. De meeste kandidaten kunnen komende maandag al meteen aan de slag.

Wij willen hierdoor nog sneller inspelen op de krapte op de arbeidsmarkt

"We willen met een korte opleiding mensen zo snel mogelijk naar de arbeidsmarkt begeleiden", zegt Ali Atecsi van VDAB Limburg. "De bedoeling is om op 2 weken tijd de basis van elektriciteit aan te leren maar ook attitudetraining te geven, zodat we nadien samen met de uitzendbureau's kunnen gaan kijken naar bedrijven in de regio, die zelf de verdere begeleiding doen op de werkvloer. Wij willen hierdoor nog sneller inspelen op de krapte op de arbeidsmarkt."

De helft van de top tien van de knelpuntberoepenlijst is een technische functie. Alleen al in Limburg werden er in december vorig jaar 1.213 vacatures gemeld aan VDAB. Nog veel meer industriële vacatures worden gepubliceerd via uitzendkantoren.

Praktijk

"We gaan bepaalde modules skippen en inzetten op de skills die ze echt nodig hebben op de werkvloer", gaat Ali verder. "Theorie komt aan bod, maar we zetten vooral in op praktijk. Daarom geven we de cursus ook maar aan 10 personen per lesgever, zodat de begeleiding echt persoonlijk kan gebeuren."

De cursus wordt gegeven op de T2 campus in Genk. "Momenteel zitten we in Genk, maar als er vraag is vanuit andere delen van Limburg, kunnen we zeker in samenspraak met de lokale besturen een oplossing vinden." De opleiding  wordt dit jaar nog meermaals opgestart. 

Meest gelezen