USA TODAY NETWORK

Emotioneel afscheid van Tyre Nichols, die omkwam na politiegeweld in VS: "Hij moest veilig geweest zijn" 

In Memphis in de Verenigde Staten zijn de familie, vrienden en kennissen van Tyre Nichols samengekomen om afscheid te nemen van de 29-jarige jongeman. Hij werd het slachtoffer van extreem politiegeweld. Ook vice-president Kamala Harris tekende present en nam het woord. "Dit was een gewelddadige actie uitgevoerd door de mensen die er juist zijn om hem te beschermen", zei ze. 

In een kerk in Memphis zijn de familie en vrienden van de 29-jarige Tyre Nichols samengekomen om een laatste groet te brengen. De jongeman kwam vorige week om na extreem politiegeweld. Hij werd door een politiepatrouille aangehouden omdat hij roekeloos aan het rijden was. Op beelden die vrijdag zijn vrijgegeven, is te zien en te horen hoe politieagenten hem uit de auto sleuren en tegen de grond werken.

BEKIJK - "Er is vooral veel verdriet en verontwaardiging, minder de grote protesten die we gezien hebben na de dood van George Floyd", legt Björn Soenens uit in "Laat":

Videospeler inladen...

Beelden van enkele minuten later tonen een nog gruwelijker tafereel: Nichols wordt geslagen en gestampt door de agenten die rond hem staan. "Een menselijke boksbal" of "een menselijke piñata", zo omschrijven de Amerikaanse media het tafereel. Zeven politieagenten werden sinds het voorval op non-actief gezet, vijf agenten worden aangeklaagd voor onder meer doodslag.

Op de begrafenisplechtigheid nam ook vice-president Kamala Harris het woord. Zichtbaar aangedaan liet ze zich hard uit over de politiediensten en de manier waarop ze Tyre Nichols hebben aangepakt. 

BEKIJK - Een geëmotioneerde Kamala Harris neemt het woord:

Videospeler inladen...

"Dit is een familie die een zoon en een broer is kwijtgespeeld door een gewelddadige actie, uitgevoerd door de mensen die er net zijn om hem te beschermen", sprak ze. "Tyre Nichols moest veilig geweest zijn. "We zijn hier om het leven van Tyre Nichols te vieren."

Vervolgens richtte Harris zich direct tot de familie van het slachtoffer. "Jullie hebben buitengewoon blijk gegeven van kracht, moed en genade", zei ze. "Wij hier aanwezig treuren met jullie en de mensen van ons land treuren met jullie."

Zwarte inwoners maken zo'n twee derde uit van de totale bevolking van Memphis. Ze hebben meer kans om het slachtoffer te worden van politiegeweld in vergelijking met hun blanke medemens. In de duizenden voorvallen van politiegeweld waren 86 procent van de betrokken slachtoffers, inwoners met een zwarte huidskleur. 

BEKIJK - Ook de broer van Tyre Nichols neemt het woord:

Videospeler inladen...

BEKIJK - Schokkende politiebeelden tonen hoe de jongeman uit zijn auto gesleurd wordt:

Videospeler inladen...

Meest gelezen