De lokale Vooruit-afdeling protesteert tegen de leegstaande sociale woningen.
RTV

Vooruit klaagt leegstand sociale woonwijk in Herentals aan, stadsbestuur: "Renovatie inderdaad vertraagd"

In Herentals staan momenteel tientallen woningen leeg in de sociale woonwijk Diependaal. De renovatie van de huizen loopt vertraging op, maar intussen blijven ze onbewoond. Het stadsbestuur erkent het probleem en zal bij sociale huisvestingsmaatschappij De Woonbrug aandringen op actie. De Woonbrug laat weten dat een volgende renovatiefase start in maart.

In sociale woonwijk Diependaal in Herentals staan 65 van de 400 woningen leeg, klaagt oppositiepartij Vooruit aan. De stad bevestigt die cijfers ook. De woningen van sociale huisvestingsmaatschappij De Woonbrug staan leeg door renovatiewerken, maar dat laat volgens Vooruit te lang op zich wachten. "Dat is bijzonder frustrerend voor mensen die hun woning moesten verlaten en voor mensen die op de wachtlijst staan voor een sociale woning", klinkt de kritiek.

Schepen voor Sociale Huisvesting Bart Michiels (CD&V) erkent het probleem en zegt die frustratie te delen. "De renovatie verloopt in verschillende fases, waarvan een deel al gestart is. Alle fases zouden lopen tot eind 2024, geloof ik. En nu is duidelijk dat de fasering en de timing daarvan niet gehaald wordt. We gaan navragen hoe dat komt en erop aandringen dat er opnieuw zo efficiënt mogelijk gepland wordt."

Problemen met aannemer

De Woonbrug laat op zijn beurt weten dat de renovatie van 33 woningen vergund is en dat de werken op 1 maart zullen starten. "Die renovatie had inderdaad al in het najaar van vorig jaar moeten starten", geeft directeur Jef Schoors toe. "In de eerste fase hebben we problemen gehad met de aannemer. Er werd onder meer gewerkt met minderwaardige materialen. Die zaak ligt nog bij het gerecht. Er zijn wel al 21 woningen gerenoveerd en die zijn ook alweer verhuurd."

De tweede fase, voor 33 woningen, zal ongeveer twee jaar duren. "Maar we willen daarna nog zo'n 50 woningen renoveren. De bewoners van die woningen zijn we ook al aan het vragen om te verhuizen. We willen liever niemand dwingen en vragen dat dus al enkele jaren op voorhand. Dat is de aanpak die ook Vooruit vooropstelt. Zodra er dan een bepaald aantal woningen leeg staan, renoveren we die samen."

Meest gelezen