Stad Gent

In 2021 is 5,5 kilo zwerfvuil per Limburger opgehaald, dat is meer dan het Vlaamse gemiddelde

De Limburgse gemeenten hebben vorig jaar gemiddeld 5,5 kilo zwerfvuil per inwoner opgehaald. Limburg doet het daarmee slechter dan het Vlaamse gemiddelde. Genk is koploper met 15,7 kilo per inwoner.

In Limburg hebben 34 gemeenten gemiddeld 5,5 kilo zwerfvuil per inwoner opgehaald in 2021 . Daarmee doet Limburg het slechter dan het Vlaamse gemiddelde. Het gaat dan om afval uit openbare vuilnisbakken, bij elkaar geborsteld huisvuil en afval dat is opgehaald na sluikstorten. 

Vorig jaar deed OVAM, de openbare afvalstoffenmaatschappij, een rondvraag bij de Limburgse gemeenten over zwerfvuil. 34 van de 42 Limburgse gemeenten gaven cijfers door. 

Genk is koploper, gevolgd door Tongeren en Borgloon

Genk is koploper wat betreft het ingezameld zwerfafval met 15,7 kilo per inwoner. In Tongeren is dat 13,4 kilo, in Borgloon 10,4. Zowel in Genk als in Tongeren worden er GAS-boetes uitgeschreven voor wie vuil deponeert waar dat niet hoort. Maar die aanpak bleek onvoldoende. In Tongeren zijn daarom camera's bijgeplaatst. Ook Genk heeft de strijd tegen zwerfvuil intussen opgevoerd en extra gemachtigde handhavers aangesteld. OVAM heeft zelf ook 30 zwerfvuilhandhavers in dienst genomen om gemeenten te helpen. Ze kunnen tijdelijk ingeschakeld worden om vaststellingen te doen.

Meest gelezen