Foto: Dimitri Berlanger

Zieke Zaventemse zwaan met infectie bij de dierenarts

De witte zwaan die al 20 jaar lang in het park van Zaventem leeft, is opgenomen bij de dierenarts. De vrouwtjeszwaan is een icoon in de gemeente en nu ze niet meer in het park te zien is, komen heel wat vragen binnen van bezorgde inwoners. De zwaan heeft een bacteriële infectie en wordt daarvoor behandeld bij de dierenarts.

In het park Mariadal in Zaventem woont al 20 jaar lang een mooie witte vrouwtjeszwaan. In de zomer van 2021 was er nog heel wat te doen rond de mannetjeszwaan die werd doodgebeten door een loslopende hond. En nu is dus het vrouwtje ziek. "We kennen de oorzaak niet", zegt schepen van Dierenwelzijn Hilde Van Craenenbroeck (CD&V). "De zwaan at niet meer en ze waste zich ook niet meer. De mensen die haar eten geven, hebben dat opgemerkt."

"De zwaan hoort gewoon bij de gemeente"

De zwaan is naar een gespecialiseerde dierenarts gebracht waar ze behandeld wordt voor een infectie. "Het zag er eerst niet zo goed uit, maar op dit moment gaat het beter met haar. En als ze goed herstelt, zou ze na het weekend opnieuw losgelaten worden in het park. Ik krijg geregeld telefoon van inwoners die willen weten hoe het met haar gaat. De zwaan hoort gewoon bij de gemeente, ze herkent zelfs mensen die vaak in het park komen wandelen."

Op zoek naar een mannetje

De dierenarts raadt aan om er op termijn ook een mannetjeszwaan bij te zetten. "We hebben dat in het verleden al gedaan", vertelt Van Craenenbroeck. "De ene is gaan vliegen en de andere is doodgebeten door een hond. Maar alleen zijn is voor niemand goed, ook niet voor dieren. Dus we gaan zeker op zoek naar een mannetje."

De schepen doet ook nog eens een oproep om de dieren in het park niet de voederen. "Mensen gooien soms eten dat dan op de grond blijft liggen en dat beschimmelt. We hebben vaste mensen die de toelating hebben om de zwaan eten te geven."

Meest gelezen