Deelfietsen van Blue-bike winnen aan populariteit in Limburg, behalve in Tongeren

De deelfietsen van Blue-bike zijn vorig jaar ruim 12.000 keer uitgeleend in onze provincie. Voornamelijk in Hasselt, maar ook in Genk, Sint-Truiden, Lommel, Heusden-Zolder winnen de deelfietsen aan de treinstations aan populariteit. Alleen in Tongeren werden ze vorig jaar minder vaak gehuurd.

In 2021 werden de Blue-bikes 8.475 uitgeleend in Limburg, vorig jaar was dat al 12.143 keer. En met 9.594 ritten in 2022 zijn de deelfietsen in Hasselt veruit het populairst. Genk staat op de tweede plaats, daar werden de deelfietsen vorig jaar 911 keer ontleend. En daarna volgen Sint-Truiden (569) en Lommel (536), Tongeren (274) en Heusden-Zolder (232).

De deelfietsen zullen een prominentere plek krijgen aan het station van Tongeren

Patrick Jans, schepen van Mobiliteit Tongeren

Aan alle Limburgse stations stijgt het aantal uitleenbeurten, behalve in Tongeren. Toch gelooft schepen van Mobiliteit Patrick Jans (Tongeren.nu) nog altijd in de Blue-bikes. "We zijn momenteel nog volop bezig met de herontwikkeling van de stationsomgeving in Tongeren. De NMBS heeft onlangs een nieuwe parking aangelegd. Binnenkort gaat De Lijn het busstation verhuizen en komt er ook een betere fietsenstalling. De deelfietsen zullen daar een prominentere plek krijgen. Omdat sommige delen van Tongeren heuvelachtig zijn, hebben we bij de NMBS en Bleu-bike ook al aangedrongen op elektrische fietsen." 

Blue-bike verhuurt voorlopig alleen klassieke stadsfietsen, maar daar komt op termijn misschien verandering in, zegt woordvoerder Lisa Maes. "We zijn ons ervan bewust dat zo'n klassieke fiets in heuvelachtigere steden minder aantrekkelijk is. Dus we bekijken of we het gamma kunnen uitbreiden met elektrische fietsen. Maar concrete plannen zijn er voorlopig niet." 

In Limburg worden de Blue-bikes het minst vaak uitgeleend in Heusden-Zolder. En aan het station van Zolder werden zes van de acht deelfietsen twee weken geleden nog vernield door vandalen. Nog niet alle fietsen zijn hersteld, maar in afwachting daarvan worden nu enkele deelfietsen aan het station van Zolder ingezet aan het station van Heusden.

Een deelfiets van Blue-bike huren kost in Hasselt en Sint-Truiden 3,50 euro per dag. Maar in Genk, Lommel, Tongeren en Heusden-Zolder kost dat maar 1,5 euro, omdat Vlaanderen en de stad of gemeente het verschil bijpassen. Gebruikers moeten ieder jaar ook 12 euro lidgeld betalen, maar met die lidkaart kunnen ze de deelfietsen in het hele land huren. 

Meest gelezen