Museumbezoek of binnenkijken? Buurtbewoners winnen rechtszaak tegen Tate Modern

De bewoners van de appartementsgebouwen tegenover het Londense Tate Modern museum hebben een rechtszaak tegen het museum gewonnen. Ze klaagden aan dat "honderdduizenden bezoekers" vanaf het balkon van het museum in hun appartement binnenkeken. "Het is een meedogenloze inbreuk op onze privacy", aldus de bewoners.

Het Neo Bankside-project is een luxueus flatgebouw tegenover het Londense museum Tate Modern. De bewoners van vier appartementen in het gebouw hebben een rechtszaak tegen het museum aangespannen. De reden? Museumbezoekers kunnen vanop het balkon binnenkijken in hun woning. Ze eisen dat delen van het balkon afgesloten worden voor bezoekers om hun privacy te beschermen.

Het luxueuze appartementscomplex werd gebouwd in 2012. Vier jaar later, in 2016, opende het Tate Modern museum een balkon met een uitzicht over heel Londen. Hoewel de bewoners hun gelijk kregen, kunnen ze op niet veel sympathie rekenen. 

De zaak kwam in 2017 bij het Britse Hof van Beroep terecht. Daar kregen de bewoners geen gelijk. Ontevreden met die uitspraak gingen ze in hoger beroep bij het Supreme Court, dat hen wel gelijk gaf. En daarmee is de zaak rond: de appartementseigenaren winnen. 

Het Tate Modern museum... 

  • ontvangt jaarlijks zo'n 500.000 bezoekers
  • is dagelijks geopend 
  • heeft uitkijkpunten die op 34 meter van de luxe flats liggen 

Lord Leggatt, een rechter van het Supreme Court die voor de bewoners stemde, zei dat ze "onder constante observatie" leefden. "De bewoners zijn als dieren in een zoo." Hij meent ook dat het sluiten van de balkons geen hinder zal vormen voor het runnen van het museum. Bezoekers komen in de eerste plaats voor de kunst, niet om bij anderen binnen te kijken. 

Donal Nolan, professor privaatrecht aan de universiteit van Oxford, noemt de uitspraak historisch. "Het is de eerste keer dat de Britse wet heeft erkend dat een visuele inbreuk op de privacy een schending van het eigendomsrecht is", aldus de professor.  

De zaak wordt nu weer doorverwezen naar het Hof van Beroep. Zij zullen een oplossing zoeken voor de bewoners.

Meest gelezen