Check- Neen, deze prachtige art-nouveauvilla bestaat niet echt, maar is het werk van een Belgische AI-kunstenaar

Een foto van een indrukwekkend huis in art-nouveaustijl gaat momenteel viraal. Verschillende mensen beweren dat het om een villa in de Roemeense hoofdstad Boekarest gaat, maar het huis bestaat helemaal niet. Het is een creatie van de Luikse AI-kunstenaar Thierry Lechanteur.

Misschien zag u hem al op het internet voorbijkomen. Een foto van een prachtige art-nouveauvilla die door Victor Horta zelf zou kunnen ontworpen zijn. Vooral het grote raam dat zo weggeplukt lijkt uit de set van een Lord of the Rings-film, trekt grote ogen.

Volgens sommige Twitteraars gaat het om een huis in Boekarest, Roemenië. Deze tweet werd bijvoorbeeld al meer dan 870.000 keer bekeken en meer dan 2.000 keer gedeeld. 

Maar wie aandachtig kijkt, ziet bij de afbeelding ook een naam van de fotograaf staan. En als we die opzoeken, komen we terecht bij een kunstenaar uit Luik.

Kunstwerk

Het huis dat nu zo viraal gaat, bestaat namelijk helemaal niet. Het is het werk van de Luikse AI-kunstenaar Thierry Lechanteur. Het kadert in een hele reeks imposante, maar niet-bestaande art-nouveauwoningen die de Belg met Midjourney-AI ontwikkelde.

Midjourney-AI is een programma dat op basis van tekstbeschrijving via artificiële intelligente, AI dus, afbeeldingen genereert. Het is vergelijkbaar met het populaire DALL-E dat op aanvraag foto's, tekeningen of collages maakt. Lechanteur legt uit dat hij een creatieve conversatie met de AI voert. 

"Ik voed het programma met allerlei instructies en ideeën op basis waarvan het een afbeelding gaat maken", zegt hij. "Dat kan een lang proces zijn. Soms ben ik dagen bezig met een foto. Ik kom ook regelmatig terug op oude projecten die ik dan verbeter met nieuwe bedenkingen. AI is voor mij een werktuig om mijn creatieve ideeën te ontdekken en te concretiseren."

Massaproductie

Voor Lechanteur is zijn werk een reactie op wat hij "massaproductie" en "de koude en onmenselijke standaardisatie van het moderne leven" noemt. Dat zijn werk, inderdaad geïnspireerd door Victor Horta, nu viraal gaat dankzij fake news, betreurt hij wel. "Uit principe geef ik altijd de info dat het om een digitale creatie gaat en dus geen foto. Het is spijtig dat sommigen die boodschap achterwege laten en mijn werk uit hun oorspronkelijke context halen."

Lechanteur zal later dit jaar zijn AI-werk voor het eerst tentoonstellen in de Cubaanse ambassade in Brussel, nota bene een art-nouveaugebouw dat in 1900 door Horta werd ontworpen. En dat gebouw is voor alle duidelijkheid wél echt. 

Intussen heeft Twitter ook een disclaimer bij de afbeelding geplaatst zodat nietsvermoedende kijkers weten dat het beeld niet echt is. 

Conclusie

  • Op sociale media als Facebook en Twitter gaat een foto van een indrukwekkende art-nouveauvilla rond. Volgens sommigen staat het huis in de Roemeense hoofdstad Boekarest.
  • De afbeelding is het werk van de Luikse AI-kunstenaar Thierry Lechanteur. Hij betreurt dat zijn werk viraal gaat dankzij onwaarheden.
  • Lechanteur maakte de foto met Midjourney-AI, een programma dat op basis van geschreven instructies een afbeelding genereert. Een beetje zoals DALL-E.
  • We beoordelen de stelling dat de art-nouveauvilla in Boekarest staat dus als niet waar.

Meer informatie over de factchecks van VRT NWS lees je in dit artikel.

Je vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties. Zoek je meer verhalen van VRT NWS over factchecking desinformatie of online bedrog? Die vind je hier. 

Wil je iets laten checken? 
Stuur ons dan een mail via check@vrtnws.be of vul je vraag in op de website van deCheckers

VRT NWS is erkend lid van de International Fact-Checking Organisation.

Meest gelezen