CHECK - Is er verband tussen aantal schildklierkankers en kernramp in Tsjernobyl? "Er is een toename, maar één-op-één-link leggen is moeilijk" 

Kan je schildklierkankers die dertigers en veertigers vandaag in België ontwikkelen, linken aan de radioactieve wolk uit Tsjernobyl die in 1986 over ons land trok? Het is een vraag die ondernemer Hannes Coudenys zich online stelde. Hoewel radioactiviteit zeker invloed heeft op onze schildklier, is het nagenoeg onmogelijk om voor kankers een één-op-één-relatie aan te tonen.

Veel schildklierkankers bij vrienden van me, allemaal van het gezegende Tsjernobyljaar." tweette ondernemer en vlogger Hannes Coudenys (Ugly Belgian Houses) dinsdag. In de commentaren op het bericht klonk bezorgdheid van nog enkele mensen die in 1986 geboren werden. 

Op 25 april van dat jaar ontplofte na een nachtelijke routinetest een reactor van de nucleaire site van Tsjernobyl in Oekraïne, toen nog onderdeel van de Sovjetunie. Een enorme hoeveelheid radioactieve deeltjes werd de lucht in geblazen. Door luchtstromen dreven radioactieve wolken ook richting West-Europa af. Begin mei trok er ook zo'n wolk over ons land. 

Moeilijk te linken

Maar kan dat een effect hebben gehad op de mensen van toen en nog specifieker: op kinderen of zelfs foetussen die toen in de buik van hun moeder zaten? "Dat kan. De schildklier is een van de meest gevoelige organen in ons lichaam en voor jongeren is er een veel groter risico bij straling", zegt professor oncologie en schildklierexpert Sandra Nuyts (UZ Leuven). 

"Blootstelling aan straling is ook een van de mogelijke oorzaken bij de ontwikkeling van schildklierkanker. Dat kan straling van nucleaire rampen zoals Tsjernobyl of Fukushima zijn, maar evengoed andere vormen zoals onder een röntgenapparaat liggen of kinderen die bij de orthodont vaak foto's laten nemen."

Wat is de schildklier en waarom is ze zo gelinkt aan straling?

De schildklier is een klein, vlindervormig orgaan in onze hals. Het is verantwoordelijk voor de aanmaak en verdeling van schildklierhormoon dat invloed heeft op tal van andere organen en weefsels zoals de spijsvertering en onze energieregulatie. Het orgaan wordt dan ook soms vergeleken met een soort thermostaat voor ons lichaam.

De schildklier is ook een erg gevoelig orgaan en neemt giftige stoffen sneller op waardoor ons lichaam ontregeld kan worden. Bij een kernramp zal de schildklier bijvoorbeeld radioactieve jodiumdeeltjes opslaan waardoor op termijn kanker kan ontstaan. Dat is ook de reden waarom er bij nucleaire dreiging jodiumtabletten worden aangeboden. Stabiel en ongevaarlijk jodium zal de schildklier verzadigen waardoor die minder snel het radioactieve jodium opneemt.

De tabletten zijn gratis te verkrijgen bij de apotheek

Wanneer er bij een kernramp straling vrijkomt, is het aangewezen jodiumpillen te nemen voor de schildklier. Deze zijn vrij te verkrijgen bij de apotheek.

"Maar om de schildklierkankers van mensen die geboren zijn rond 1986 rechtsreeks te koppelen aan Tsjernobyl is moeilijk", denkt Nuyts. "We weten bijvoorbeeld niet hoe groot de individuele blootstelling aan straling was, kinderen hadden bij wijze van spreken geen dosismeter op zich hangen, en welke andere factoren nog meespelen in de latere ontwikkeling van kanker." Geschat wordt dat mensen in België aan 0,04 millisievert straling werden blootgesteld. Dat is bijna verwaarloosbaar tegenover de hoeveelheid straling die we op natuurlijke wijze jaarlijks binnen krijgen, stelt het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC).

"Veel hangt ook af van de individuele voorbeschiktheid", zegt Nuyts. "Iemand die zijn hele leven rookt kan geen kanker krijgen, terwijl iemand die nooit een sigaret vast had het wel kan ontwikkelen." 

Meer onderzoek

Een studie uit 2016 van de UC Louvain toonde wel aan dat er na 1986 opvallend meer schildklierkankers waren bij mensen die tijdens de ramp jonger dan 15 jaar waren. Maar de onderzoekers melden daarbij ook weer dat het moeilijk is om de kankers rechtstreeks aan de radioactieve wolk te linken. "Er zit vaak een grote latentie op kankers", merkt Nuyts op. "Het kan soms zelfs decennia duren voor het opduikt. Het is niet vandaag roken en morgen longkanker. Dat duurt soms 15 jaar. En dan is het moeilijk om te bepalen wat nu juist tot de kanker heeft geleid."

Een andere nuance die professor Nuyts maakt, is dat een verhoogd aantal schildklierkankervaststellingen in de tien jaar na Tsjernobyl niet noodzakelijk aan de kernramp gelinkt moet worden, maar wel in de toename van het aantal screenings en vooruitgang in de wetenschap. 

"Mensen krijgen al eens vaker een echo van iets waarbij dan per toeval een bolletje op de schildklier ontdekt wordt. Om maar even een voorbeeld te geven", zegt Nuyts. "In Wallonië komen er in absolute aantallen meer schildklierkankers voor dan in Vlaanderen. Wil dat zeggen dat het ongezonder is om in Wallonië te leven of dat de kans op een kanker daar groter is? Neen. Er wordt in Wallonië gewoon meer getest op schildklieraandoeningen."

Oekraïne

In Oekraïne en Wit-Rusland, de reactor lag vlak bij de grens, zelf zijn er sinds 1986 wel significant meer schildklierkankers bij mensen die toen jong waren, vastgesteld. Dat zouden er meer dan dertig jaar na dato zelfs al 20.000 zijn. Velen vertonen ook een verhoogde aanwezigheid radioactief jodium. Daardoor vermoeden wetenschappers dat hun ziekte wel degelijk gelinkt is aan de kernramp. De blootstelling aan straling was voor hen ook veel groter. Hetzelfde zagen onderzoekers na de ramp in het Japanse Fukushima in 2011. Ook daar registreerden ze in de jaren nadien opmerkelijk meer kankers. Het vermoeden is er, al blijft het ook daar moeilijk om met 100 procent zekerheid te spreken.

Conclusie

  • Op Twitter vraagt ondernemer Hannes Coudenys of er mogelijk een link is tussen enkele vrienden die schildklierkanker hebben en de kernramp in Tsjernobyl in 1986. De vrienden zouden in dat jaar geboren zijn.
  • Volgens professor oncologie en schildklierexperte Sandra Nuyts (UZ Leuven) kan de straling een invloed hebben gehad op de toenmalige foetussen. De schildklier van baby's, kinderen en jongeren is nog in ontwikkeling en is veel gevoeliger.
  • Maar een één-op-één-relatie vaststellen met de kernramp is onmogelijk. Vaak ontwikkelen kankers zich pas veel later en zijn er tal van factoren die een rol konden spelen. Erfelijkheid is er bijvoorbeeld een.
  • In 2016 stelde een onderzoek van de UC Louvain vast dat Belgen die in 1986 jonger dan 15 waren vaker schildklierkanker kregen in de jaren nadien. Ook hier kon geen duidelijke één-op-één-relatie worden aangetoond. Een hoger aantal vaststellingen van schildklierkanker kan ook te maken hebben met meer en toegankelijker onderzoek.
  • Is er dus een link tussen meer mensen met schildklierkanker en de kernramp van Tsjernobyl in 1986? Die claim is niet bewezen.  Het is tot op vandaag geen causaliteit aangetoond in ons land omdat er teveel onbekende parameters zijn. 
Dit artikel is geschreven op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie.

Meer informatie over de factchecks van VRT NWS lees je in dit artikel.

Je vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties. Zoek je meer verhalen van VRT NWS over factchecking desinformatie of online bedrog? Die vind je hier. 

Wil je iets laten checken? 
Stuur ons dan een mail via check@vrtnws.be of vul je vraag in op de website van deCheckers

VRT NWS is erkend lid van de International Fact-Checking Organisation.

Meest gelezen