Pixabay

Dierenasiel van Sint-Truiden kan toevloed aan honden niet meer aan

Het dierenasiel van Sint-Truiden kan de toevloed aan honden niet meer aan. Het kreeg de voorbije 9 dagen maar liefst 32 honden binnen. Nog te veel mensen schaffen een hond aan terwijl ze daar niet de tijd of energie voor hebben, volgens het asiel. 

Op 9 dagen tijd kreeg het asiel al 32 honden binnen. De helft van de jonge honden is jonger dan 2 jaar. "Het is op dit moment ernstiger dan ooit", vertelt Philip Zurinckx, voorzitter van het dierenasiel in Sint-Truiden, in Radio2 Middag. "Vroeger konden asielen elkaar nog wat verder helpen, maar op dit moment zit het overal overvol." 

De honden die binnenkomen, kunnen ook niet snel ter adoptie aangeboden worden. "Ze zijn niet goed opgevoed, angstig en niet gesocialiseerd. Daar is veel werk aan om hen klaar te stomen." De laatste jaren ziet Zurinckx dat ook verergeren. "Ze zijn duidelijk minder sociaal dan vroeger."

Beluister hier het gesprek met Philip Zurinckx

Niet iedereen kan zomaar een hond adopteren en mensen klagen soms dat ze geen hond van het asiel in huis mogen nemen. "We hebben veel werk aan de honden voor we ze kunnen plaatsen en de honden die sociaal genoeg zijn, daar staan soms 20 kandidaten voor te trappelen en die moeten we dan teleurstellen. Dat is ook voor ons frustrerend."

Het asiel kijkt naar Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) om verandering in de situatie te brengen. Ze hopen op strengere regels, zowel bij de aanschaf van een hond als bij de hondenkwekerijen. "Het is te gemakkelijk om een hond aan te schaffen. Er zijn te veel impulsaankopen. Mensen moeten goed geïnformeerd zijn over wat ze net in huis halen. En honden mogen niet gekweekt worden als massaproduct", besluit Zurinckx. 

Meest gelezen