MIVB ziet "spectaculaire stijging" van meldingen rond daklozen en drugsverslaafden in Brusselse metrostations: "Dringend nood aan oplossingen"

Vorig jaar kreeg vervoersmaatschappij MIVB meer dan dubbel zoveel klachten over overlast door daklozen en drugsverslaafden in de Brusselse metrostations dan in 2021. In november trok de MIVB daarvoor al eens aan de alarmbel. Er werd toen een taskforce opgericht waarin de regering, de politie, de veiligheidsdiensten en de sociale diensten vertegenwoordigd zijn, maar voorlopig lijkt er weinig veranderd te zijn. "We hebben dringend nood aan oplossingen", zegt MIVB-woordvoerder An Van Hamme.

“Het aantal klachten gerelateerd aan daklozen en drugsverslaafden in de Brusselse metrostations is spectaculair gestegen", vertelt Van Hamme in "De wereld vandaag" op Radio 1. In 2021 kreeg de vervoersmaatschappij nog 246 meldingen, in 2022 was dat meer dan het dubbele: 586 meldingen. 

Van Hamme merkt ook op dat de problemen breder verspreid zijn dan vroeger. "In het verleden ging het om enkele metrostations, nu krijgen we van overal meldingen over overlast."

Onze mensen zijn niet bevoegd om hard op te treden

An Van Hamme, woordvoerder MIVB

De vervoersmaatschappij wijst erop dat zij zeker haar steentje wil bijdragen om een oplossing te zoeken voor het probleem, maar benadrukt dat zij dat niet alleen kan aanpakken. "Onze veiligheidsdienst heeft een opleiding gekregen om die mensen aan te spreken, maar zij zijn niet bevoegd om hard op te treden. Dat is ook onze opdracht niet: onze opdracht is mensen vervoeren."

Onveiligheidsgevoel

De voorbije maanden waren er heel wat signalen dat het druggebruik in Brussel in opmars is. Zo zijn er bijvoorbeeld de cijfers van vzw Transit, een onthaal- en opvangcentrum voor druggebruikers. Om de verspreiding van bepaalde ziektes tegen te gaan, deelt de organisatie al jaren propere crackpijpjes uit. In 2015 waren dat er iets minder dan 600, vorig jaar waren dat er al ruim 14.000.

"Cijfers heb ik niet, maar ik voel ook wel aan dat het probleem groter wordt", zegt Filip Keymeulen, straathoekwerker bij Diogenes vzw. "We zien op het terrein heel veel nieuwe druggebruikers en de mensen die we al kenden, lijken ook vaker te gebruiken. Ze doen dat vaak in groep - ook in metrostations - en dat brengt soms spanningen tussen bepaalde groepen met zich mee. Ik kan me zeker voorstellen dat sommige pendelaars zich daar onbehaaglijk bij voelen."

Keymeulen vermoedt dat de coronacrisis en de bijhorende economische crisis een grote rol hebben gespeeld in de toename van het drugsgebruik. "We komen uit een lange mentale crisis en dat heeft een grote weerslag gehad, denk ik."

Nood aan oplossingen

Eind vorig jaar trok de MIVB al eens aan de alarmbel naar aanleiding van het gestegen aantal meldingen van druggebruik op het Brusselse metronet. Er werd toen een taskforce opgericht en die is al een paar keer samengekomen, maar de MIVB hamert erop dat het nu tijd is voor actie. "Wij hebben dringend nood aan oplossingen", aldus Van Hamme. 

De straathoekwerkers van Diogenes vzw hebben op het terrein vaak contact met de daklozen en drugsverslaafden in de Brusselse metrostations en begrijpen de oproep van de MIVB. "We merken dat veel gebruikers zelf ook uit die situatie weg willen, maar dat ze op muren botsen. Wie hulp wil krijgen, moet zorgen dat de mutualiteit in orde is, heeft een medische kaart nodig of moet lang wachten", verduidelijkt Keymeulen. 

Veel gebruikers hebben de veerkracht niet om die drempels te overwinnen. "Wij proberen hen te ondersteunen en hen te helpen om die veerkracht wel te vinden. Want we zijn ervan overtuigd dat als iemand de weg vindt naar het OCMW, een dokter of familie, dat je op een heel andere manier met die persoon kan spreken."

BEKIJK - Onrustwekkende opmars van crackgebruik in Brussel. Wat is crack en wat zijn de gevaren?

Videospeler inladen...

Meest gelezen