cmfotoworks

Euro na diepe najaarsdip op hoogste peil sinds april vorig jaar: 3 mogelijke verklaringen voor die ommekeer

Waar de euro een paar maanden geleden nog de laagste koersen in 20 jaar optekende, is de waarde van de Europese munt intussen weer naar een enigszins "normaal" niveau geklommen. Gisteren schurkte de euro bij wijlen al tegen de 1,10 dollar aan. Hoe is die situatie zo snel kunnen keren? 

Amper 0,97 dollar was de euro in oktober nog waard. Het was een koersniveau dat we al in 20 jaar niet meer gezien hadden. De bezorgdheid over de toestand van de Europese economie - die te lijden had onder de energiecrisis en de gevolgen van de oorlog in Oekraïne - zag je duidelijk weerspiegeld in de waarde van de euro. 

Vandaag, ruim drie maanden later, lijkt de eurokoers die dip al ver achter zich te hebben gelaten. Tegenwoordig zijn "precorona"-koersen van 1,09 dollar en bij momenten zelfs 1,1 dollar per euro geen uitzondering meer. Maar hoe komt dat? Wat is er nu zo anders dan in het najaar? Professor monetaire economie Selien De Schryder (UGent) ziet 3 mogelijke verklaringen:

1. Het beleid van de centrale banken

"De Fed, de Amerikaanse centrale bank, is als reactie op de stijgende inflatie de rente snel beginnen te verhogen, sneller dan de ECB. Dat zorgde voor een grotere vraag naar de dollar, waardoor de waarde ten opzichte van de euro steeg."

"Maar die situatie is nu gekeerd: nu is de Europese centrale bank ECB de rente - nog steeds - sterk aan het optrekken, waar de Fed al wat aan het temporiseren is. De financiële markten gaan ervan uit dat de Fed ook in de nabije toekomst niet meer zo agressief zal ingrijpen. Dat heeft de vraag naar de dollar getemperd."

2. Het geloof in de Europese economie

"Los van het monetaire beleid van de centrale banken is een sterke munt als de dollar steevast een veilige haven voor beleggers in economisch onzekere tijden. Dat verklaart mee de eerdere vraag naar de dollar."

"Maar nu blijken de cijfers van de Europese economie gunstiger te zijn dan verwacht (in het vierde kwartaal groeide de economie zelfs onverhoopt met 0,1 procent, terwijl de meeste analisten op een lichte krimp hadden gerekend, red.). Nog steeds bestaat er onzekerheid, omdat de oorlog in Oekraïne nog altijd woedt en niet onmiddellijk achter de rug is. Maar het geloof in de veerkracht is terug."

Het nieuws dat de Chinese economie na de recente coronaversoepelingen weer op dreef is gekomen, doet ook de ongerustheid over een recessie in Europa afnemen.

3. De dalende gasprijzen

De lage gasprijzen van voor de coronacrisis zullen we wellicht nooit meer terugzien, maar ook de wansmakelijk hoge prijzen van vorig jaar liggen intussen al een hele tijd achter ons. En het zijn toch vooral die energieprijzen die de inflatie in Europa stevig hebben aangewakkerd. 

"Experten hadden wel een daling van de gasprijzen voorspeld, maar die is nu toch groter dan initieel werd verwacht. En dat is niet alleen het gevolg van het weer", zegt De Schryder. "Dat draagt bij tot het optimisme over de Europese economie."

Laat een sterkere euro zich ook voelen in onze portemonnee?

Omdat energie en grondstoffen op de internationale markten veelal in dollars worden betaald, zwengelde de sterke dollar in het najaar de al hoge energieprijzen nog verder aan. Die situatie is nu omgekeerd, waardoor dat een gunstig effect zou kunnnen hebben op die prijzen. 

"Al weet ik niet of de modale man of vrouw dat onmiddellijk zal merken", zegt De Schryder. "Maar zeker voor bedrijven die in die sectoren handel drijven - bijvoorbeeld op vlak van aardolie en gas - zal dat effect wel degelijk te voelen zijn."

Wie met dollar betaalt om euro's te kopen, is dan weer slechter af. Een typisch negatief effect is zo bijvoorbeeld dat de export van Europa naar de VS weer duurder is geworden voor bedrijven. "Dat zou een remmend effect kunnen hebben op die Europese uitvoer, maar aanzienlijk zal dat niet zijn", verwacht De Schryder.

Meest gelezen