AFP or licensors

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen kondigt in Kiev nieuw sanctiepakket aan tegen Rusland

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen is met een delegatie van vijftien Europese commissarissen op bezoek in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Met het bezoek wil de Europese Commissie haar steun aan Oekraïne bevestigen. Von der Leyen kondigde aan dat er tegen 24 februari, de eerste verjaardag van de Russische invasie in Oekraïne, nieuwe sancties tegen Rusland komen. 

Ursula von der Leyen is al de vierde keer op bezoek in Kiev sinds het begin van de Russische invasie, deze maand precies een jaar geleden. Voor het eerst reizen zo veel Europese commissarissen mee. Het zijn er vijftien, onder wie ook de Belgische Eurocommissaris Didier Reynders, bevoegd voor Justitie. 

Op Twitter postte von der Leyen een foto van haar aankomst in het treinstation van Kiev.

Met het bezoek wil de Commissie de Europese steun voor Oekraïne beklemtonen. De delegatie houdt vanmiddag een werkvergadering met de Oekraïense regering waarin beloftes voor politieke, militaire en financiële steun zullen worden gedaan. "We kunnen ook de samenwerking met Oekraïne nog verdiepen", zo staat het in een mededeling van de Commissie. 

Ook de heropbouw van Oekraïne na de oorlog, en de mogelijke toetreding van het land tot de Europese Unie zal worden besproken. 

Nieuwe sancties tegen Rusland

Voor de start van de werkvergadering kondigde Von der Leyen tijdens een persconferentie met de Oekraïense president Volodimir Zelenski aan dat de Europese Unie met een nieuw pakket sancties tegen Rusland zal komen. Dat tiende sanctiepakket moet er uiterlijk zijn op 24 februari, precies een jaar na de Russische invasie in Oekraïne. Waaruit het zal bestaan, maakte Von der Leyen nog niet bekend.

Von der Leyen zei ook gerustgesteld te zijn over de vooruitgang die Oekraïne maakt in het stappenplan om lid te kunnen worden van de Europese Unie. Ze noemde het hoopgevend dat Oekraïne werk maakt van de strijd tegen corruptie, een belangrijke voorwaarde voor het Oekraïense lidmaatschap van de EU. 

BEKIJK - "Werken aan de toekomst van Oekraïne in de Europese Unie", zegt Von der Leyen:

Videospeler inladen...

De werkvergadering vindt plaats daags voor de Europees-Oekraïense top, waar behalve de Oekraïense president Volodimir Zelenski en Commissievoorzitter Von der Leyen ook voorzitter van de Europese Raad Charles Michel aan zal deelnemen.

Het bezoek aan Kiev is niet zonder gevaar omdat de Oekraïense hoofdstad nog regelmatig het doelwit is van Russische raketaanvallen. 

"Nieuwe offensieven in het oosten"

In het oosten van Oekraïne, in de deels door Rusland gecontroleerde regio Donetsk, zou het Russische leger nieuwe offensieven aan het uitvoeren zijn. Dat zegt het Russische ministerie van Defensie bij het Russische persbureaun Interfax. 

Dat het Oekraïense leger aan het front in het oosten steeds meer onder druk staat, zegt ook de Oekraïense viceminister van Defensie Hanna Maliar in een interview met Jan Balliauw, die momenteel voor VRT NWS in Oekraïne is. 

BEKIJK - Jan Balliauw spreekt met de Oekraïense viceminister van Defensie:

Videospeler inladen...

In het interview zegt Maliar dat alleen snelle westerse wapenleveringen de Russische offensieven nog kunnen stoppen. Ook president Zelenski had in zijn toespraak van afgelopen nacht gevraagd om meer wapens van het Westen. "De enige manier om het Russische terrorisme te stoppen, is door het te verslaan. Met tanks, straaljagers, langeafstandsraketten."

De Oekraïense waarschuwingen voor een nieuw grootschalig Russisch offensief klinken de laatste dagen steeds luider. Minister van Defensie Oleksij Reznikov zei gisteren op de Franse televsie dat hij dat deze maand nog verwacht. Hij zegt dat dat zou kunnen gebeuren rond 24 februari, wanneer de oorlog precies een jaar aan de gang zal zijn. Volgens Reznikov is Rusland massaal - hij spreekt over 500.000 - troepen aan het verzamelen. 

Opnieuw raketaanvallen op Kramatorsk in oosten van Oekraïne

De stad Kramatorsk in de deels door Rusland gecontroleerde regio Donetsk is  vandaag opnieuw getroffen door Russische raketten. 

De aanvallen vonden plaats op een moment dat reddingswerkers nog puin ruimen van een Russische raketaanval van gisteravond. Volgens de Oekraïense overheid werden apprtementsgebouwen geraakt, en ook een kinderziekenhuis en een school. Er zouden zeker vijf gewonden zijn. 

Bij de aanval van gisteren werden verschillende appartementsgebouwen geraakt. Er zijn zeker drie dodelijke slachtoffers, maar volgens er zou nog zeker één slachtoffer onder het puin liggen. Er zijn ook zo'n 20 gewonden. Eén appartementsgebouw werd bij de aanval volledig vernield, zeven andere zijn beschadigd.   

BEKIJK - De eerste beelden van de ravage in Kramatorsk:

Videospeler inladen...

Meest gelezen