Nederlandse festival Lowlands dit jaar pak duurder: 300 euro voor 3 dagen

Tickets voor het Nederlandse festival Lowlands kosten dit jaar 300 euro, een recordbedrag. Vorig jaar kostten de tickets nog 255 euro. Festivalgangers reageren verontwaardigd, maar volgens de organisator was de hogere ticketprijs onvermijdelijk.

Festivalgangers moeten dit jaar weer wat dieper in de buidel tasten. In België hebben onder andere Rock Werchter en Tomorrowland hun prijzen stevig opgetrokken. Zo kosten vier dagen op Rock Werchter 292 euro, terwijl de prijs vorig jaar al verhoogd werd van 243 naar 266 euro. Een weekend Tomorrowland kostte vorig jaar nog 261,5 euro. Nu is dat 295 euro. Op de prijzen van Pukkelpoptickets is het nog wachten.

Ook in Nederland is het fenomeen voelbaar. Het driedaagse festival Lowlands in Biddinghuizen, in de Nederlandse provincie Flevoland, tikt met deze editie de mijlpaal van 300 euro per ticket aan. Tot groot ongenoegen van heel wat festivalgangers. Vorig jaar was de prijs nog 255 euro. 

"Het komt omgerekend neer op 15 euro extra per dag. Dat is een flinke prijsstijging", erkent Bente Bollmann, marketingmanager bij organisator Mojo, tegen de Nederlandse omroep NOS. Volgens hem zijn duurdere ticketprijzen dit jaar onvermijdelijk omdat de kosten voor organisator Mojo zijn toegenomen.

Wereldwijd worden festivals populairder, dus bekende artiesten worden meer gevraagd

Bente Bollmann, marketingmanager bij organisator Mojo

Daarbij hakt ook de inflatie er deze editie stevig in. "Wij organiseren het festival, maar we hebben de materialen niet zelf in bezit. We moeten dus veel inhuren en inkopen tegen hogere prijzen", zegt Bollmann. Als voorbeeld noemt hij de lichtapparatuur. "En ook voor ons gaan de energiekosten door het dak."

Daar komt bij dat ook de artiestenprijzen volgens Bollmann zijn gestegen. "Wereldwijd worden festivals populairder, dus bekende artiesten worden meer gevraagd. Zij treden op voor de hoogste bieder".

Drie vrouwelijke headliners

Billie Eilish, Florence and The Machine en Nothing But Thieves zijn drie van de eerste 39 namen die Lowlands gisteren bekendmaakte. Ook de Belgische Charlotte de Witte, YUNGBLUD en King Gizzard & The Lizard Wizard zijn aan de affiche toegevoegd. 

Het Noord Nederlands Orkest krijgt dit jaar een herkansing. Tijdens de vorige editie werd het optreden van het orkest vrij abrupt geschrapt uit de programmering omdat de voorbereidingen voor het concert van Stromae langer duurden.

Binnenkort worden meer namen bekendgemaakt. De kaartverkoop voor het festival, dat loopt van 18 tot 20 augustus, begint op 4 februari.

Meest gelezen