Yves De Bosscher
Bas De Wilde

Fietssnelweg in Zwevegem onderbroken door poort: "onduidelijke signalisatie voor fietsers"

In Zwevegem wordt de fietssnelweg die Kortrijk en Oudenaarde verbindt sinds kort onderbroken door een grote poort. De poort sluit als een schip komt laden en lossen. Heel wat fietsers staan er voor een gesloten poort. "De signalisatie is niet duidelijk", klinkt het bij hen. 

Sinds december botsen fietsers die op de fietssnelweg F374 in Zwevegem rijden vaak op een gesloten poort. De poort staat op het jaagpad langs het transportbedrijf Laebens. De poort sluit telkens een schip komt laden en lossen, maar wanneer dat is, is voor heel wat fietsers niet duidelijk.

Nochtans staat er een bord doodlopende straat wanneer de poort dicht is, maar volgens fietsers is dat onduidelijk en staat er niet aangeduid hoe je het best kan omrijden. "Ik neem vaak deze route, maar gisteren stond ik plots voor een gesloten poort", zegt Zwevegems gemeenteraadslid Yves De Bosscher (Groen). "Hoe je dan wel op je bestemming moet geraken, is niet duidelijk."

Geen uitzondering

Dat er een poort komt op een jaagpad blijkt nochtans geen uitzondering. "We begrijpen dat de situatie niet gemakkelijk is voor fietsers", zegt woordvoerder van de Waterweg Lilianne Stinissen, "er zijn veel gebruikers van de jaagpaden. Je hebt fietsers, voetgangers, maar ook de bedrijven die daar moeten kunnen laden en lossen. En om alles goed op elkaar af te stemmen moet soms die keuze genomen worden zodat het voor iedereen veilig blijft."

Duidelijke signalisatie

Een poort op het jaagpad mag geplaatst worden, al moet er zo’n 450 meter verderop wel duidelijk aangegeven worden wanneer de poort dicht is. "Omdat er onduidelijkheid heerst over wanneer de poort wel en niet open is, doen we er alles aan om de signalisatie duidelijker te maken", vertelt Stinissen.

Daarnaast is het voor heel wat fietsers niet duidelijk hoe ze kunnen omrijden. "Mensen die de buurt niet kennen, hebben geen idee hoe ze moeten omrijden", zegt De Bosscher. De Waterweg laat weten dat ze samenzaten met het gemeentebestuur en dat er zo snel mogelijk een duidelijke omleiding komt. 

Meest gelezen