Radio2

Heemkring Noorderwijk bakt 400 gratis pannenkoeken voor Maria-Lichtmis

In de Herentalse deelgemeente Noorderwijk houden ze de traditie van pannenkoeken eten op Maria-Lichtmis, vandaag 2 februari, in ere. Heemkring Nortevic bakt daar al voor de 12de keer gratis pannenkoeken voor de inwoners. Het is immaterieel erfgoed en dat moet je koesteren, klinkt het daar. 

"Negentig eieren, twintig liter melk en rest verklap ik niet." De voorzitter van heemkring Nortevic uit Noorderwijk, Jules Van Olmen, is trots op het initiatief. Een voormalige dorpsbakker maakt het beslag voor de 400 pannenkoeken volgens een eigen geheim recept. Iedereen die wil, mag komen smullen van de zoete lekkernij en de scholen uit de buurt komen voorop. "We willen de eeuwenoude traditie in ere houden en we geven ook informatie over de oorsprong van het gebruik. Die zoetigheid helpt wel om de kinderen aandachtig te houden", zegt Van Olmen.

Weer meer licht

Lichtmis - of Maria-Lichtmis voor gelovigen - is een feestdag die al terug te vinden is tot bij de Kelten, vertelt Jules Van Olmen. "De plattelandsbewoners zagen rond deze periode dat de dagen weer langer werden. Dat vonden ze formidabel. Ze konden weer aan zaaien en oogsten denken. De kippen kregen ook vaker eieren. Met die eieren werd dan een ronde koek gemaakt die de zon symboliseerde. Dat is dan een pannenkoek geworden."

Navolging

De Noorderwijkse heemkring Nortevic staat al voor de 12de keer achter de vuren en ondertussen zijn ook andere heemkundige kringen op de kar gesprongen. "Sinds vorig jaar wordt er ook gebakken in Vorselaar, Herentals en Balen. We willen dat in de volledige Kempen terug meegedaan wordt aan Lichtmis. En dat iedereen van de pannenkoeken kan smullen op die tweede februari". Een pannenkoek wordt volgens Jules Van Olmen op Lichtmishet trouwens het best belegd met 'appellek', een zelfgmemaakte appelgelei. 

Meest gelezen