Stad Brussel

Heraanleg Sint-Katelijnestraat in centrum Brussel kan starten

De vergunning voor de heraanleg van de Sint-Katelijnestraat is binnen. Met deze werken wil de stad Brussel de straat een volwaardige inrichting als voetgangerszone geven en waar mogelijk vergroenen. De werken starten volgende week.

De werken starten op 6 februari en worden in verschillende fases opgedeeld. In een eerste fase zullen Sibelga en Proximus hun ondergrondse installaties vernieuwen. Midden maart start vervolgens de werf voor de heraanleg door de stad die ongeveer 100 werkdagen zal duren.

De Sint-Katelijnestraat zelf zal eerst aangepakt worden, zodat de straat tegen de zomermaanden volledig is afgewerkt. Nadien volgen de werken aan het deel tussen de Oude-Graanmarkt en het Sint-Katelijneplein en de zone tot aan de Melsensstraat. De werffasen en termijnen werden afgetoetst met de handelaars in de straat.

Volwaardige voetgangerszone

In augustus 2020 werd de Sint-Katelijnestraat een voetgangerszone. Met uitzondering van de leveringen voor de handelszaken tussen 4 en 11 uur 's ochtends, is gemotoriseerd verkeer er verboden.

Maar de straat is nog steeds ingedeeld met een kasseiverharding die niet comfortabel is voor fietsers en voetgangers en boordstenen die de rijweg van het voetpad scheiden. De straat komt nu op één niveau.

Plannen heraanleg Sint-Katelijnestraat
Stad Brussel

Vergroening

Twee hoogstammige bomen worden aangeplant aan weerszijden van de ingang van de straat ter hoogte van de Visverkopersstraat. Daarnaast worden nog zeven bomen over de hele lengte van de straat geplant om schaduw en koelte te bieden.

Het project van heraanleg loopt verder tot aan de Vlaamsesteenweg en tot aan de Melsensstraat. De boordstenen tussen het Sint-Katelijneplein en de Oude Graanmarkt worden verwijderd. De paaltjes tussen beide pleinen worden eveneens verwijderd.

De zuidelijke kant van het Sint-Katelijneplein wordt doorgetrokken tot aan de gevels met een aanleg op één niveau. De bestaande parkeerplaatsen verdwijnen en de ingang naar de Centrale wordt op die manier in de kijker gezet. Op de hoek met de Melsensstraat wordt een ronde bank uit natuursteen geplaatst rondom de bestaande boom.

Kunstwerk

Ten slotte wordt ook de ruimte rond de Sint-Katelijnetoren onder handen genomen. De hekken rond de toren worden verwijderd en de gefragmenteerde groene ruimte ééngemaakt. Aan de voet van de toren wordt het kunstwerk "Casse-toi alors pauvre canard" van Sven 't Jolle geplaatst. Het werk werd in samenspraak met de Centrale geselecteerd. Tussen de groene ruimte en het kunstwerk komt een bank in blauwe hardsteen. De openbare verlichting wordt vervangen zodat zowel de toren als het kunstwerk beter belicht worden.

"Dit is een van de meest levendige straten in het centrum van Brussel, die zowel door de lokale bevolking als door toeristen wordt bezocht. Het zal worden vernieuwd om de ontvangst van het publiek te verbeteren", vertelt burgemeester Philippe Close (PS).

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) was sceptisch voor de plannen van de heraanleg van de Sint-Katelijnestraat. Ze vinden dat de Middeleeuwse aspecten van de stad nog steeds behouden moeten worden. Het Gewest verleende toch een vergunning en daarmee kunnen de werken vanaf volgende week van start gaan.

Meest gelezen