Hoe omgaan met ChatGPT in het onderwijs? Gemeenschapsonderwijs heeft handleiding klaar

Het Gemeenschapsonderwijs heeft een handleiding klaar over hoe leraren kunnen omgaan met ChatGPT. Dat is een chatbox die op basis van kunstmatige intelligentie teksten kan schrijven over heel verschillende onderwerpen. De handleiding toont onder meer hoe je de tool zinvol kunt inzetten in de lessen mediawijsheid en Nederlands. 

ChatGPT is een gratis online computerprogramma dat alle vragen beantwoordt die je stelt, maar kan ook op commando teksten schrijven of ingewikkelde rekensommen oplossen. Bijzonder interessant voor wie op de schoolbanken zit, dus. Bij het Gemeenschapsonderwijs beseffen ze dat verbieden geen zin heeft en dat omarmen beter is. 

Het kan niet de bedoeling zijn dat het programma het doel is van de lessen, maar het is wel een middel om de lessen sterker te maken

Andries Valcke (GO!)

"We gaan niet wegsteken dat er aandachtspunten zijn", zegt Andries Valcke van de pedagogische begeleidingsdienst van het GO! "Die gaan natuurlijk over informatieveiligheid, maar ook over wanneer je het programma in de lessen kan gebruiken en over een beleid in de school. Dat iedereen in elke les ChatGPT zou gebruiken omdat het nu heel hot is, kan niet de bedoeling zijn."

De handleiding van het GO! toont hoe je ChatGPT zinvol kan gebruiken in bijvoorbeeld de lessen Nederlands of mediawijsheid. "Er komen teksten uit maar die zijn niet 100 procent betrouwbaar", duidt Andries Valcke. "Dan kan je bijvoorbeeld bekijken waar er fouten in de tekst zitten, hoe dat anders kan worden bekeken of hoe er andere bronnen kunnen worden gevonden." Als het gaat over Nederlands, kan worden bekeken welke woorden er worden gebruikt en of die al dan niet begrepen worden."

Maar er bestaat ook gevaar voor overkill. "Als men op een school de mogelijkheden ervan ziet, loop je het risico dat het programma in te veel lessen zal worden gebruikt", zegt Valcke. "Het kan niet de bedoeling zijn dat het programma het doel is van de lessen, maar het is wel een middel om de lessen sterker te maken." 

Meer details over de handleiding vindt u hier.

BEKIJK - Terzake bekeek onlangs hoe ChatGPT wordt gebruikt in de lessen van het Sint-Bavohumaniora in Gent.

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen