Radio2

Koningin Mathilde bezoekt Oxfam-Wereldwinkel in Mechelen die net zoals zij 50 jaar wordt 

Koningin Mathilde heeft vanmorgen een bezoek gebracht aan de Oxfam-Wereldwinkel in Mechelen. Die viert net zoals de koningin zijn 50e verjaardag dit jaar. De koningin kreeg er uitleg van de vrijwilligers over het ontstaan, de werking en de doelstellingen van de winkel.

De Oxfam-Wereldwinkel aan de Hoogstraat in Mechelen viert dit jaar zijn 50e verjaardag. Ter gelegenheid van die verjaardag kreeg de winkel vandaag bezoek van koningin Mathilde, een leeftijdgenoot.

De vrijwilligers die de winkel draaiende houden, gaven haar een rondleiding en meer uitleg over het ontstaan, hun engagement en de doelstellingen van Oxfam. "Zo hebben we haar uitgelegd dat al het werk in de winkel op vrijwillige basis gebeurt", vertelt Marina. "Ik sta bijvoorbeeld in voor de scholenwerking. We ontvangen hier leerlingen om uit te leggen hoe de wereldwinkel werkt en hen ertoe aan te zetten bewuste keuzes te maken voor een betere wereld. Ze was heel geïnteresseerd in alles wat we vertelden."

Verbaasd

Carla merkte dat de koningin heel geïnteresseerd was. "Ze had ook wel wat vragen voor ons en was heel verbaasd dat wij allemaal vrijwilligers zijn." Het bezoek van de koningin betekent veel", zegt winkelcoördinator Bjorn Feys. "Het is een heel mooie erkenning voor het werk van onze vrijwilligers. We bestaan 50 jaar dankzij hen. De koningin heeft hen bedankt voor hun inzet voor een rechtvaardigere economie."

Fudge

Leen vertelde de koningin meer over de voeding die in de wereldwinkel te verkrijgen is. "Ze wilde heel graag weten van welke landen alles vandaan kwam en hoe dat daar dan werkt." De koningin kreeg ook wat lekkers mee. "We hebben een mandje gemaakt met alle ingrediënten om fudge te maken en er zit ook al wat fudge in. Dat is een soort snoep met chocolade, rozijnen, dadels en zo. We hopen dat iemand in haar omgeving dat wil gereedmaken voor haar."

Meest gelezen