Metaaldetectorist-archeoloog Chris Schalckens en huisarts Patrick De Pourcq
Foto: Ivan Elegeert

Patrick en Chris uit Lokeren ontdekken pauselijke zegels uit de middeleeuwen

Huisarts Patrick De Pourcq uit Lokeren heeft in de collectie van stadsgenoot en metaaldetectorist-archeoloog Chris Schalckens twee eeuwenoude pauselijke zegels ontdekt, van Alexander III en Alexander IV. Het zouden de enige van hen zijn in Vlaanderen. De eigenaar van de zegels wil ze aan een museum schenken zodat het grote publiek ze kan bewonderen. 

Patrick De Pourcq is huisarts in Lokeren en sterk geïnteresseerd in alles wat met geschiedenis te maken heeft. Chris Schalckens, ook uit Lokeren, schuimt als metaaldetectorist-archeoloog in zijn vrije uren de hele Westhoek af op zoek naar memorabilia uit de Wereldoorlogen.

"Naast zaken die duidelijk gelinkt zijn aan de oorlog, haal ik soms ook wat ‘bijvondsten’ boven de grond", begint Chris Schalckens. "Ik bewaar alles thuis in mijn eigen mini-museum. Toen Patrick hier per toeval ook eens langs kwam, werd zijn aandacht getrokken door twee loden zegels die in één van mijn vitrinekasten liggen."

lees verder onder foto

Pauselijke zegel Alexander IV
Foto: Ivan Elegeert

"Geen andere pauselijke zegels van Alexander III en IV bekend in Vlaanderen"

Patrick De Pourcq zag meteen dat het om pauselijke zegels ging. "Die werden aan de oorkondes bevestigd die door de paus werden uitgeschreven", doet hij zijn verhaal. "Het eerste zegel van paus Alexander III is vrijwel zeker afkomstig van de abdij van Mesen in West-Vlaanderen. Die werd in 1914 door de Fransen vernietigd nadat de Duitsers er hun hoofdkwartier hadden gevestigd. We weten dat de paus omstreeks 1180 een oorkonde had opgestuurd naar de abdij. En daar hoorde een zegel bij. We zijn er bijna zeker van dat het om dat zegel gaat." Het tweede zegel zou afkomstig zijn van de abdij van Langemark, ook in West-Vlaanderen. Dit zegel dateert van circa 1260. "Voor zover ik weet, zijn er in Vlaanderen geen andere pauselijke zegels van Alexander III en IV bekend."

"Steentje bijdragen aan geschiedenis"

Als het van de vinder afhangt, worden beide zegels straks in een publiek toegankelijk museum tentoongesteld. “Ik wil ze graag en gratis afstaan”, zegt Schalckens nog. “We hebben al contact gehad met 2 musea in West-Vlaanderen: het Abijdmuseum in Koksijde en het museum in Ieper. Voor mij is het belangrijk dat wij als kleine amateurmetaaldetectoristen-archeologen op deze manier ook ons steentje bijdragen om de geschiedenis van Vlaanderen verder uit de doeken te doen.” 

Pauselijke zegel Alexander III
Foto: Ivan Elegeert

Meest gelezen