AFP or licensors

Palestijnse militanten en Israëlische leger vuren opnieuw raketten af vanuit en naar Gazastrook

Het Israëlische leger heeft afgelopen nacht verschillende luchtaanvallen uitgevoerd op de Gazastrook. Ze waren een reactie op een raket die Palestijnse militanten gisteravond vanuit Gaza op Israël afvuurden. Bij de nieuwe opstoot van geweld, de zoveelste al de voorbije weken, zouden geen gewonden gevallen zijn.

Volgens het Israëlische leger werden afgelopen nacht verschillende gebouwen in de Gazastrook onder vuur genomen waar raketten geproduceerd zouden worden. Die productielijnen zouden in handen zijn van Hamas, de Palestijnse islamistische militante beweging die de Gazastrook controleert.

Er vonden een aantal krachtige explosies plaats en de nachtelijke hemel werd opgelicht door de inslagen, melden persagentschappen. Er zouden geen gewonden zijn gevallen.

BEKIJK - Explosies lichten de nachtelijke hemel op boven de Gazastrook:

Videospeler inladen...

De Israëlische luchtaanvallen van afgelopen nacht waren een reactie op een raket die gisteravond vanuit Gaza op Israël werd afgevuurd. Het Israëlische luchtafweersysteem kon de raket uit de lucht halen.

De uit Gaza afgevuurde raket werd nog niet opgeëist door een van de militante bewegingen. Naar verluidt zou ze afgevuurd zijn uit onvrede met de behandeling van Palestijnse gevangenen in Israëlische gevangenissen. De nieuwe Israëlische regering - met de uiterst rechtse minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben-Gvir op kop - wil een nog strenger gevangenisregime invoeren. 

De spanningen tussen Palestijnen en Israël lopen al enkele weken weer hoog op. Bij een Israëlische inval eind vorige week in het Palestijnse vluchtelingenkamp van Jenin op de Westelijke Jordaanoever vielen 10 Palestijnse doden, onder wie 8 militanten. De inval werd omschreven als een antiterreuractie. 

Een dag later schoot een Palestijn 7 Israëli's dood aan een synagoge in Jeruzalem. De volgende ochtend raakten 2 Israëli's zwaargewond toen een Palestijnse jongen van amper 13 jaar het vuur op hen opende. En ook vorige week vlogen al raketten over en weer vanuit en naar de Gazastrook.

De Verenigde Staten riepen gisteren nog op om het escalerende geweld in de regio te verminderen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken was deze week nog op bezoek in de regio. Hij herhaalde nog eens de Amerikaanse voorkeur voor een tweestatenoplossing - met een onafhankelijke Palestijnse staat. Maar de Verenigde Staten blijven tegelijkertijd de belangrijkste bondgenoot van Israël.

Meest gelezen