Foto: Belga

Nieuwe Mechelse stadsartiest krijgt meer vrijheid en mag kritisch zijn tegenover stadsbeleid

De stad Mechelen gaat op zoek naar een nieuwe stadsartiest die een grotere opdracht krijgt dan vroeger. Zo zal de nieuwe stadsartiest meer moeten inzetten op talentontwikkeling in Mechelen en de artiest mag het cultuur- of stadsbeleid uitdagen. Door corona heeft de stad al sinds 2019 geen stadsartiest meer.

De stad Mechelen gaat dit voorjaar op zoek naar een nieuwe stadsartiest. Door corona is het al geleden van Stef Lernous, in 2019, dat Mechelen een stadsartiest had. "Daardoor hebben we wel kunnen nadenken om de functie van de stadsartiest aan te passen", zegt schepen van Cultuur, Björn Siffer (Groen). 

De nieuwe functies worden samengebracht in een nieuw reglement. Daarin staat dat de nieuwe stadsartiest meer zal moeten inzetten op talentontwikkeling in de stad. "Daar zetten we de laatste jaren al meer op in met ons cultuurbeleid. De stadsartiest zal jong en oud talent in Mechelen op sleeptouw nemen en programma's maken voor de cultuur in Mechelen." 

We kennen de problemen die de stad Antwerpen had met hun stadsdichters. Die toer willen we niet opgaan
Björn Siffer, schepen van Cultuur (Groen)

In het reglement staat ook dat de nieuwe stadsartiest 100 procent artistieke vrijheid krijgt. Voor die beslissing haalde Mechelen inspiratie bij de stad Antwerpen. "We kennen de problemen die Antwerpen had met hun stadsdichters en die toer willen we niet opgaan. In het reglement staat zelfs dat de stadsartiest het bestaande cultuur- of stadsbeleid mag uitdagen."

Cultuurraad

Voordat ze op zoek gaan naar een nieuwe stadsartiest, gaat de stad nog verschillende cultuurorganen raadplegen. "We hebben al advies gevraagd aan Commissie Cultuur en we gaan ook langs bij de Cultuurraad. Uit die gesprekken maken we het nieuwe reglement voor de stadsartiest", aldus Björn Siffer, die hoopt om dit voorjaar al een nieuwe stadsartiest te vinden. De artiest zal een contract aangaan voor 2 jaar, tot 2025.

Meest gelezen