Protest in Zweden tegen de verbranding van de Koran
AFP or licensors

Noorwegen verbiedt koranverbranding voor Turkse ambassade om "veiligheidsredenen"

In Oslo, de hoofdstad van Noorwegen, hebben de autoriteiten de koranverbranding die er morgen zou plaatsvinden, verboden. Demonstranten willen het heilige boek er voor de Turkse ambassade verbranden. Eerder gebeurde dat ook al in Zweden en Denemarken. De koranverbrandingen worden georganiseerd door Rasmus Paludan, een extreemrechtse activist, omdat Turkije de toelating van Zweden tot de NAVO tegenhoudt.  

De Noorse autoriteiten hebben de koranverbranding, die morgen voor de Turkse ambassade in Oslo gehouden zou worden, verboden. Een soortgelijke demonstratie werd eerder ook al in Zweden en in Oslo gehouden. Het verbod kwam er enkele uren nadat het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken de Noorse ambassadeur ontboden had om te klagen. 

Volgens de Noorse autoriteiten komt het verbod er echter omwille van veiligheidsredenen. Politiediensten zouden informatie ontvangen hebben over een mogelijke dreiging, maar het is niet duidelijk over welk soort dreiging het juist zou gaan. "Het verbranden van de Koran blijft in Noorwegen een legale manier om politieke overtuigingen te uiten, maar deze gebeurtenis kan omwille van veiligheidsredenen niet doorgaan," zei de politie van Oslo in een verklaring.

Wie is Rasmus Paludan?

  • Geboren op 2 januari 1982 (hij werd 41 jaar) in Denemarken
  • Oprichter en leider van de extreemrechtse politieke partij Stram Kurs
  • Staat bekend om zijn zeer controversiële opvattingen
  • In de Deense media werd hij beschreven als "extremist" en "haatprediker"

De demonstraties worden georganiseerd door Rasmus Paludan, een Deens-Zweedse politicus en advocaat. Hij hekelt het feit dat Turkije de toetreding van Zweden tot de NAVO tegenhoudt. Zweden en Finland hebben vorig jaar een aanvraag ingediend om lid te worden van de NAVO nadat Rusland Oekraïne was binnengevallen. Turkije tekende echter bezwaar aan tegen die aanvraag. Sindsdien proberen beiden landen in de gratie van Turkije te komen, maar dat lijkt - mede door de protesten - niet goed te lukken. 

Turkije wil ook dat Zweden een journalist uitlevert die Turkije is ontvlucht vlak na de mislukte coup daar in 2016. Volgens Turkije is de man een prominent lid van de Gülen-beweging, de beweging van een islamitische prediker die de Turkse president Erdogan verantwoordelijk houdt voor die couppoging. Ankara beschouwt de Gülen-beweging als een terreurgroep.

Naast de acties in Denemarken en Zweden was er ook in Nederland een actie. Een demonstrant van de anti-islamorganisatie Pegida scheurde in Den Haag pagina's uit een kopie van de koran. Dat schrijft NOS. De gemeente had voor die actie toestemming gegeven op grond van de vrijheid van meningsuiting.

Meest gelezen