Regering en energiesector sluiten deal om te hoge voorschotfacturen te laten dalen: voor wie geldt dit? En hoe wordt dat dan aangepakt?

De federale regering en de energieleveranciers hebben een akkoord bereikt om de voorschotfactuur van de mensen die dit het meest nodig hebben sneller te laten dalen. Dat hebben minister voor Energie Tinne Van der Straeten (Groen) en staatssecretaris voor Consumentenzaken Alexia Betrand (Open VLD) aangekondigd in de Kamer. Maar hoe verloopt dat dan concreet?

We horen het al enkele weken: de energieprijzen zijn fors aan het dalen en liggen nu veel lager in vergelijking met vorige zomer. Alleen blijkt dat die daling voor velen onder ons nog niet zichtbaar is op de voorschotfactuur. "Dat moet gereflecteerd worden in de factuur", geeft minister Van der Straeten toe. 

Wij staan aan de kant van de consument die grip moet krijgen op zijn factuur

Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen)

Daarom moet de prijsdaling "op zeer korte termijn" zichtbaar zijn voor zij die tussen augustus en november 2022 een variabel contract hebben afgesloten, toen de prijzen piekten. "Wij staan aan de kant van de consument die grip moet krijgen op zijn factuur", zegt Van der Straeten.

Volgens staatssecretaris Bertrand zien ook de leveranciers in dat er iets moet gebeuren. "Wij hebben beslist dat de leveranciers nieuwe verbintenissen aangaan", zegt Bertrand. "We gaan dat via een protocol doen, want dat gaat veel sneller dan wetgeving." 

BEKIJK - Minister Van der Straeten en staatssecretaris Bertrand hebben goed nieuws voor consumenten met een torenhoge energiefactuur.

Videospeler inladen...

Concreet: het akkoord in 3 vragen

  • Voor wie geldt dit?

In de eerste plaats voor klanten die een variabel contract hebben afgesloten in de periode waarin de energieprijzen veel hoger waren (augustus-november vorig jaar). Wie minder heeft verbruikt dan aangegeven, zou "snel" een verlaging van zijn voorschotfactuur moeten zien, zei Bertrand daarover.

Maar voor álle mensen met variabele contracten engageren leveranciers zich om de voorschotten drie keer per jaar te herbekijken, bevestigt Marc Van den Bosch van de federatie van energieleveranciers Febeg. 

  • Hoe verloopt dat?

Je zal zelf worden gecontacteerd door je energieleverancier. Leveranciers gaan in de komende 4 maanden proactief op zoek naar klanten die een voorschotaanpassing nodig hebben. "Waar het aan de orde is, gaan de voorschotten omlaag", zegt Bertrand.

"Om een preciezere berekening te krijgen, kan je vandaag al bij zowat alle energieleveranciers je verbruiksgegevens ingeven op de website", voegt Van den Bosch toe. "Dan heeft de leverancier daar ook een beter zich op en kan de aanwijzing om het voorschot te verhogen of te verlagen beter gepersonaliseerd worden."

"De leveranciers zijn daar al mee bezig", zegt Van den Bosch. "Wellicht zullen ze in batches gaan werken, want het gaat hier om miljoenen klanten met variabele contracten. Die zullen een voor een aan bod komen, zodat er niet te veel vragen tegelijk binnenkomen in de callcenters."

  • Zullen alle leveranciers zich daaraan houden?

Van den Bosch maakt zich sterk van wel, "want dit is in het voordeel van iedereen". 

Meest gelezen