Enkele aanwinsten voor het British Museum.
2023 Getty Images

Royals op zondag - Jarige Beatrix blijft bezig en Tudor-hangertje uit 16e eeuw gevonden met metaaldetector  

Cafébaas Charlie Clarke heeft wellicht de vondst van zijn leven gedaan. De Nederlandse prinses Beatrix blijft ook op haar 85e erg actief. Koningin en erekolonel Camilla bezoekt de Grenadier Guards. En hoe zit het met de miljoenen van Archewell, de stichting van prins Harry en Meghan Markle? Op zondag varen we in het kielzog van de royals met een overzicht van het kleine en grote nieuws. 

(Kroon)juwelen

Het British Museum heeft in 2021 meer dan 45.000 archeologische vondsten en een 1.000-tal schatten geregistreerd. Een van de belangrijkste ontdekkingen blijkt een 16e-eeuws juweel dat kan gelinkt worden aan Henry VIII en zijn eerste vrouw Katherine of Aragon.

De ketting werd gevonden in een veld in Warwickshire door café-uitbater Charlie Clarke die in zijn vrije tijd met een metaaldetector aan de slag gaat. Clarke had nochtans naar eigen zeggen eerst een heleboel "troep" opgegraven.

Curator Rachel King van het British Museum moest zich zelfs even neerzetten toen ze over het juweel hoorde. "Het is 25 jaar geleden dat er iets van die omvang uit de Renaissance is ontdekt in Groot-Brittannië", vertelt ze aan de krant The Guardian.

Het Tudor-juweel.
2023 Getty Images

Het gevonden hangertje vertoont de bekende Tudor-roos en een granaatappel, de symbolen van Henry en zijn vrouw Katherine. De letters TOVS en IORS zijn een woordspeling en zouden staan voor toujours (altijd) en all yours (helemaal van jou). Aan de achterkant prijken de initialen H en K.

Of het juweel daadwerkelijk door Katherine gedragen is of in haar bezit was, kan niemand met zekerheid bevestigen. Inventarissen en portretten zijn bekeken en voorwerpen uit die periode werden vergeleken, maar er is voorlopig geen rechtstreekse link met de Tudors gevonden. Mogelijk diende de ketting om uit te reiken als prijs op een van de toernooien waar Henry dol op was.  

Huis Tudor was een adellijk huis dat over Engeland (en Wales en Ierland) heerste tussen 1485 en 1603. Het werd opgericht door Owen Tudor, de overgrootvader van Henry VIII. Henry of Hendrik VIII is vooral bekend als de koning die zes keer trouwde en twee echtgenotes (Anna Boleyn en Catherine Howard) liet onthoofden. 

Portret Henry of Hendrik VIII.
Fine Art Images / Heritage Images

Charlie Clarke deed de vondst net voor de coronapandemie en droomt nu luidop. Hoewel de waarde van de ketting nog niet geschat is, wil hij het bedrag delen met de eigenaar van het veld en zal hij het geld investeren in zijn zoon. "Om hem de best mogelijk opleiding te gunnen", vertelt Clarke. 

De vondst blijft voor de man uit Birmingham onwezenlijk. "Mensen vergelijken dit met het winnen van de loterij. Dat is het niet. Mensen winnen echt, maar wanneer is er voor het laatst een kroonjuweel opgegraven?"

Beatrix op 85

Prinses Beatrix, de voormalige Nederlandse koningin, is 85 geworden. Voor die gelegenheid heeft het Koninklijk Huis foto's gepubliceerd met de volgende generaties, zijnde de koning en de prinses van Oranje (zoals de kroonprinses in Nederland wordt genoemd).

Het is de eerste keer dat de drie generaties poseren voor een portretfoto, de vorige keer dat Beatrix, Willem-Alexander en Amalia samen poseerden, dateert van hun skivakanties in Oostenrijk.

RVD - Gemmy Woud-Binnendijk

Het is tien jaar geleden dat Beatrix troonsafstand deed, enkele dagen voor haar 75e verjaardag. "Niet omdat het ambt me te zwaar zou vallen, maar omdat de verantwoordelijkheid voor dit land in handen van een nieuwe generatie moet liggen", zei ze toen in 2013. Beatrix sprak ook de wens uit de vele landgenoten nog "dikwijls te ontmoeten". En ze hield best belofte.  

In tegenstelling tot onze koning Albert en koningin Paola is Beatrix een bezige bij die regelmatig publieke bezoeken blijft afleggen. In haar verjaardagsweek bezocht de prinses overlevenden van de grote Watersnoodramp (of Februariramp of Beatrixvloed van 1953) in Oude-Tonge waar 305 dodelijke slachtoffers vielen.

Beatrix was indertijd 15 en vloog per helikopter met haar moeder koningin Juliana naar het rampgebied om Nederlanders te steunen. Een paar weken later werd een groep geëvacueerde kinderen uitgenodigd op paleis Soestdijk voor de verjaardag van Beatrix' zus, prinses Christina. Op het paleis werden de kinderen getrakteerd op poppenkast en speelgoed om even hun ellende te vergeten.

Beatrix bij de graven van het zwaarst getroffen dorpje door de Watersnoodramp van 70 jaar geleden.
ANP

Hoewel ze erg actief blijft, treedt Beatrix bewust minder op de voorgrond. Ze vindt dat het aan haar zoon Willem-Alexander en schoondochter Máxima is en laat zich bijvoorbeeld niet meer interviewen.

Toen ze nog koningin was, werd Beatrix' stijl omschreven als zakelijk en onberispelijk. Zo heeft ze nooit een echte inkijk gegeven in haar privéleven. Sinds haar "pensioen" is een meer hartelijke, warme kant naar boven gekomen, die van Beatrix als betrokken grootmoeder. Kleindochters Amalia, Alexia en Ariane noem(d)en haar liefdevol amma (van mama + oma).

Bloemen voor de jarige Beatrix worden aan haar "deur" geleverd, thuis op Kasteel Drakensteyn.

Kolonel Camilla op pad

In Engeland is koningin Camilla de Grenadier Guards gaan bezoeken. Camilla werd benoemd tot erekolonel, een prestigieuze militaire titel die ze in december overnam van de omstreden prins Andrew die op non-actief staat. Ze gaf medailles aan soldaten die in 2022 nog naar Irak trokken, woonde een kleine receptie bij en sprak met familieleden van de Guards.

Sinds haar benoeming drong Camilla erop aan hen te zien. De Grenadier Guards zullen een rol hebben bij de kroning van koning Charles III begin mei en ze waren er ook bij op de begrafenis van koningin Elizabeth II.

Het leger heeft voor Camilla niet bepaald geheimen. Ze is de dochter van Bruce Shand, een meermaals onderscheiden officier voor zijn rol tijdens WOII, en ze was getrouwd met Andrew Parker Bowles die 35 jaar het leger diende. Andrew schopte het onder meer tot luitenant-kolonel en brigadier. Bij de dodelijke aanslag op een cavalerie in Hyde Park (Londen, 1982) was hij als een van de eerste ter plekke en gaf de bevelen om Sefton te redden. Het zwaargewonde paard werd het symbool tegen het IRA-geweld.

The Associated Press

Impact Archewell

De stichting van de hertog en hertogin van Sussex, prins Harry en Meghan Markle, heeft haar "impact rapport 2020-22" gepubliceerd. In het dossier van 24 pagina's staat dat The Archewell Foundation het eerste jaar 12 miljoen euro inzamelde en daarvan 2,7 miljoen verdeelde over allerlei goede doelen, van de aanschaf van 12,6 miljoen coronavaccins over de opvang van 7.400 vluchtelingen uit Afghanistan en Oekraïne tot de bouw van een speelplaats voor kinderen uit Uvalde (VS) waar op een school een schutter toesloeg. 

Meer geld zal de komende jaren nog uitbesteed worden aan liefdadigheid. "Ons doel? Goed doen. We komen het moment tegemoet door ons te laten zien, actie te ondernemen en onze ongeëvenaarde schijnwerpers te gebruiken om gemeenschappen te verenigen, zowel lokaal als wereldwijd, online en offline", luidt het. 

Harry en Meghan kregen in december een prijs op de Ripple of Hope Awards voor hun inzet.
Copyright John Nacion/STAR MAX/IPx 2022

In december namen Harry en Meghan de volledige leiding in handen van Archewell nadat voorzitter Mandana Dayani na 18 maanden was gestopt. Een woordvoerder benadrukte dat "de overgang wederzijds gepland was" en het hertogelijke koppel en Dayani vrienden blijven. Dayani werd aangenomen toen Harry en Meghan genoten van ouderschapsverlof. 

De uitleg over de wissel aan de top komt er niet zomaar. Toen Harry en Meghan nog hun koninklijke rol opnamen in het Verenigd Koninkrijk dienden heel wat medewerkers hun ontslag in. Al snel werd er gespeculeerd over het hoe en het waarom.

In 2021 startte het Britse koningshuis een onderzoek naar mogelijk pestgedrag door Meghan, en dat enkele dagen voor haar interview met Oprah Winfrey op tv. Dat onderzoek werd in de zomer van 2022 afgerond, maar de resultaten kwamen niet naar buiten om privacyredenen. Buckingham Palace liet wel (vaag) weten dat er "wijzigingen zouden komen in beleid en procedures". 

Meest gelezen