Jonas Roosens

Maatregelen na zware vechtpartij in asielcentrum in Berlaar om nog meer spanningen te vermijden.

In Berlaar is gisteravond een zware vechtpartij uitgebroken in het asielcentrum tussen een groep Syriërs en Afghanen. 5 mensen raakten daarbij lichtgewond. Verschillende politiekorpsen moesten ter plaatse komen om de gemoederen te bedaren. Ondertussen is de rust teruggekeerd en komen er maatregelen om nog meer spanningen te vermijden.

In Berlaar is er woensdagavond een zware vechtpartij uitgebroken in het asielcentrum. Vijf mensen raakten lichtgewond, één van hen werd naar het ziekenhuis gebracht met een kaakbreuk. De situatie was dusdanig erg dat verschillende politiekorpsen moesten komen bijspringen. Het zou gaan om langer aanslepende conflicten tussen Syrische en Afghaanse bewoners van het asielcentrum. De directe aanleiding was het wegtrappen van een voetbal.

Rust teruggekeerd

"De schermutselingen hebben geduurd tot 4 uur vanmorgen, en toen is de rust teruggekeerd," zegt burgemeester Walter Horemans (CD&V). "Volgens mijn informatie bleek het te gaan tussen een groep Syriërs en Afghanen." De aanstokers van de vechtpartijen zijn ondertussen naar een ander opvangcentrum gebracht."

Nieuwe maatregelen

Ondertussen is er overleg geweest tussen de burgemeester, Fedasil en het Rode Kruis. Volgens burgemeester Horemans komen er voorlopig geen asielzoekers meer bij in het centrum. Er zouden ook containers bijgeplaatst worden om de alleenstaande mannen wat privacy te geven. Nu slapen ze allemaal samen in één grote ruimte, en dat leidt soms tot spanningen: "Vandaag verblijven ze in 1 grote ruimte wat wil zeggen dat als er 's nachts iemand naar het toilet moet, er 200 anderen wakker worden. Dat zijn toestanden die echt niet door de beugel kunnen. Als er nu containers worden bijgezet waar groepjes van twee à drie personen in kunnen slapen, krijg je een heel ander effect. Dat is al zo voor de gezinnen en dat schijnt te werken," aldus burgemeester Walter Horemans.  

Meest gelezen