Gemeenten langs A12 willen niet betalen voor sneltram naar Brussel

De Vlaamse overheid vraagt aan vijf gemeenten langs de A12 om mee te betalen aan de nieuwe tramlijn tussen Willebroek en Brussel. Maar Willebroek, Londerzeel, Meise, Grimbergen en Puurs-Sint-Amands zien dat niet zitten.

De aanleg van de nieuwe tramlijn kost zo'n 450 miljoen euro. Blijkt nu dat de Vlaamse regering ook rekent op een bijdrage van de gemeenten die langs de A12 liggen. "Onhaalbaar en onbespreekbaar", zeggen de burgemeesters van die vijf gemeenten. Samen zouden ze zo'n 17 miljoen euro moeten betalen. "Dat geld hebben we niet" zeggen ze. 

kustgemeenten betalen ook niet voor de kusttram

Volgens burgemeester Conny Moons (LWD) zou Londerzeel 4 miljoen euro moeten ophoesten : "Niet alleen kunnen we dat als gemeente niet betalen. Dit is een project van de Vlaamse overheid, dus lijkt het ons logisch dat zij voor de financiering instaan. Vergelijk het met de kusttram. Niet de kustgemeenten betalen de uitbating van die tramlijn, het is de Lijn die alle kosten draagt. En zo hoort het ook."

Volgens de Vlaamse Regering hebben ook de gemeenten langs de A12 voordeel bij de komst van een snelle tram naar Brussel. Dus is het logisch dat ze een financiële bijdrage doen. "Maar de bedragen die genoemd worden zijn nog niet definitief".  

sneltram nog niet voor morgen

De sneltram langs de A12 zou filevrij in een eigen bedding rijden. In 40 minuten geraak je zo van Willebroek tot in Brussel. Eind 2023 zou het belangrijkste voorbereidende werk afgerond moeten zijn. Maar volgens burgemeester Conny Moons zullen we op een eerste spadesteek nog enkele jaren moeten wachten: "Zeker wanneer de financiering niet rond geraakt".    

Meest gelezen