foto Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust

Specialisten blazen oude brugpijlers kanaal Gent-Terneuzen op, week hinder voor scheepvaart

In Terdonk, bij Gent, start een gespecialiseerde firma met het weghalen van brugpijlers. Dat gebeurt met ontploffingen onder water. De scheepvaart wordt tijdelijk stilgelegd. Omwonenden moeten binnenblijven tijdens de ontploffingen. De oude brugpijlers verdwijnen om er voor te zorgen dat grotere schepen de Gentse haven in zullen kunnen varen. 

Op het kanaal Gent-Terneuzen kunnen de hele week (behalve woensdag) geen schepen varen tussen 6.00 en 16.00u. Dat is het gevolg van grote werken aan oude brugpijlers. Een gespecialiseerde firma haalt die weg met explosieven. Om dat veilig te doen, wordt het scheepvaartverkeer stilgelegd. Ook de veerboot vaart niet meer uit. Omwonenden in Gent en Evergem krijgen elke dag rond 15.00u een geluidssignaal te horen dat de ontploffingen aankondigt, ze moeten dan even binnen blijven. De hulpdiensten zullen ook enkele straten afsluiten. De hinder moet verder beperkt blijven. 

De pijlers zijn de restanten van een brug die er vroeger lag en in de jaren 60 is weggehaald, toen werd het kanaal breder en dieper gemaakt om grotere schepen toegang te kunnen geven tot de Gentse haven. De brugpijlers en de funderingen onder het wateroppervlak zijn nooit helemaal verwijderd, nu gebeurt dat dus wel. De reden is – opnieuw – dat Gent grotere schepen wil kunnen ontvangen. Dat is nog niet voor meteen. 

Zeesluis en nieuwe tunnel

“De schepen worden steeds groter en North Sea Port moet mee in de concurrentiestrijd met andere Europese havens. Dat merk je al in Terneuzen, de toegangspoort tot de haven van Gent. Daar gaat later dit jaar een nieuwe sluis open, qua afmetingen vergelijkbaar met de sluizen in IJmuiden, Antwerpen en Panama. Met nóg grotere schepen wordt het in het kanaal op Belgisch grondgebied soms wel érg krap en daarom moeten de brugfunderingen weg, zeker omdat door de droogte van de laatste jaren het water in het kanaal in de zomer soms erg laag staat”, zegt VRT-verkeerexpert Hajo Beeckman. 

Om ook echt schepen met meer diepgang in Gent te kunnen krijgen, moet het kanaal verder verdiept worden. “Dat is niet voor morgen: de studies lopen nog. Als het er echt van komt, dan moet er ook een nieuwe tunnel op de E34 in Zelzate komen. De timing van dat plan is nog niet concreet al zijn er wel al voorbereidingen bezig.” 

Werken op het water

De opruimingswerken in Terdonk gaan ook volgende week verder maar zullen dan niet langer voor hinder zorgen. Een baggerbedrijf voorziet een ponton om op het water te kunnen werken, schepen zullen er opnieuw voorbij kunnen, de veerdienst vaart dan ook opnieuw uit. De volledige werken gebeuren in opbracht van Vlaanderen, in samenwerking met North Sea Port, de hulpdiensten en de lokale besturen. 

Meest gelezen