Spoor van internationale plofkraakbende leidt ook naar Maaseik

De politiezone Maasland heeft op vraag van de Nederlandse en Duitse politie een huiszoeking verricht in Maaseik, in een onderzoek naar een plofkraakbende. Die zou in Duitsland al miljoenen euro's buit gemaakt hebben. Ook in Nederland werden 14 huiszoekingen uitgevoerd. Tijdens de internationale politieactie werden 9 verdachten opgepakt. 

De bende was sinds 2021 actief in Beieren en Baden-Württemberg. In Beieren alleen al voerde de bende 31 plofkraken uit en maakte daarbij 3,4 miljoen euro buit. De explosies veroorzaakten daar voor 4 miljoen euro schade. De bende ging erg professioneel te werk. De bendeleden vertrokken vanuit Nederland richting Duitsland, braken daar met koevoeten de toegangsdeur open en voerden dan de plofkraak uit. Die bracht gemiddeld per kraak 250.000 euro op. 

4 kilo explosieven

Er namen 270 politieagenten deel aan de internationale actie. Naast de huiszoeking in Maasland waren er ook nog 14 huiszoekingen in Nederland. De politie arresteerde 9 verdachten en nam ook heel wat bewijsmateriaal in beslag. De politie vond onder meer 4 kilo explosieven die al klaar waren gemaakt voor nieuwe plofkraken.

Meest gelezen