Ecomare/Salko de Wolf (Wikimedia)

Vier kokmeeuwen gestorven aan vogelgriep in Brussel: "Raak dode vogels zeker niet aan"

In Anderlecht, Laken en Vorst zijn vier kokmeeuwen gestorven aan de vogelgriep. Dat laat Leefmilieu Brussel weten. De overheidsdienst roept op om dode vogels zeker niet aan te raken en meteen te melden, maar er is geen reden tot paniek.

In drie Brusselse gemeenten zijn maandag vier dode kokmeeuwen teruggevonden. Na onderzoek van een laboratorium blijkt dat ze alle vier besmet waren met de vogelgriep. Dat is een virale ziekte die zowel gedomesticeerde als wilde vogels kan treffen. De meest voorkomende symptomen zijn verminderde eetlust, zwakte, minder eieren leggen, ademhalingsproblemen en abnormale sterfte zijn. 

Ook zoogdieren én mensen kunnen besmet worden met het virus. Leefmilieu Brussel raadt daarom iedereen aan om de dieren zeker niet aan te raken wanneer je een dode vogel zou vinden. Je kan het best meteen contact opnemen met een speciaal call center op het gratis nummer 0800 99 777.

Geen verrassing

Het is de eerste keer dat de vogelgriep in het Brusselse Gewest formeel wordt vastgesteld, maar de besmettingen zijn geen verrassing. "België en zelfs heel West-Europa staan al een hele tijd ingekleurd als besmet gebied. Het is zeker geen verrassing en er zullen de komende dagen en weken ongetwijfeld nog andere meldingen binnenkomen voor overleden vogels", legt Olivier Beck van Leefmilieu Brussel uit. "Sinds de vier meeuwen heeft het opvangcentrum nog andere besmette dieren binnengekregen. Meeuwen vallen ook veel meer op omdat ze meestal vlakbij open water leven. Als ze zich slecht voelen, gaan ze vaak aan de rand van het water zitten. Andere diersoorten trekken zich terug in de natuur om te sterven."

Handschoenen en maskers

Aan personeelsleden en gemeentearbeiders worden extra voorzorgsmaatregelen opgelegd. Bij het opruimen van de kadavers moeten ze handschoenen en eventueel een masker dragen. De dieren moeten meegenomen worden in een plastic zak en bewaard worden in een koelkast. Daarna zullen de kadavers worden vernietigd. Wanneer er dode vossen zouden worden teruggevonden, wordt eerst onderzocht of de dieren ook besmet zijn met de vogelgriep. Omdat vossen soms vogels eten, kan het virus op die manier worden overgedragen.

Leefmilieu Brussel heeft een speciale webpagina gemaakt met praktische informatie over het vogelgriepvirus.

Meest gelezen