Archieffoto Radio 2: Marktkraam in Geel

Vooral enthousiasme bij uitbaters kippenkramen voor nieuwe markt in Leest: "Ook groenten en fruit nodig vooraleer we kunnen starten"

In Leest bij Mechelen is er enthousiasme onder marktkramers voor een nieuwe wekelijkse markt. Tien standhouders schreven zich al in, al zijn er zeven kippenhandelaars bij. Dat aanbod moet eerst diverser vooraleer de markt van start kan gaan, zegt de marktkramersbond.

Naast de inwoners en de stad Mechelen, zijn ook wel wat marktkramers geïnteresseerd in een nieuwe wekelijkse markt in deelgemeente Leest. Zo schreven tien marktkramers zich al in. “Het toeval wil dat er verschillende kippenhandelaars met gebraden kippen zich hebben aangemeld. Wellicht is dat omdat de markt op donderdagnamiddag zou plaatsvinden en dan is een kip gemakkelijk meegenomen. Maar het heeft geen zin om er zeven kippenhandelaars te zetten”, zegt Luc Mariën van de lokale marktkramersbond Markta vzw.

Een deelgemeente heeft niet zoveel plaats als een stad. We hebben telkens één kraam nodig van groenten, fruit, vlees, vis en dergelijke

Luc Mariën, voorzitter van de lokale marktkramersbond Markta vzw

Het is de bedoeling om eerder een kleinschalige markt op te starten, waarvan er van elk soort artikel één kraam is. “Een deelgemeente heeft niet zo’n groot marktplein als een grote stad. We moeten dus eerst groenten, fruit, vis, vlees, kip en kaas vinden bijvoorbeeld", zegt Mariën. "Bij die basisproducten komen dikwijls nog textiel en accessoires. Maar we hebben eerst de basisproducten nodig vooraleer we de markt kunnen opstarten."

Lokale boeren aantrekken

Om dat diverse aanbod aan kramen te bereiken, hoopt de marktkramersbond dat ook lokale landbouwers zich opgeven. “Lokaal is in en als je Leest samen met Hombeek bekijkt, zou het heel interessant zijn dat de boeren, de producenten zelf, deelnemen aan die markt”, zegt Mariën. “Een deel van die mensen heeft een hoevewinkel en kan evengoed zijn producten ook op de markt verkopen.”

Wanneer en of de markt van start kan gaan, is nog moeilijk te zeggen. “Ik hoop dat het gaat lukken, maar je kan dat niet afdwingen natuurlijk. Mensen die willen, kunnen zich inschrijven via de stad Mechelen en dan kunnen we verder kijken of we een volwaardige markt kunnen organiseren.” Inschrijven kan op de website van de stad.

Meest gelezen