Vredesactivisten van Sint-Truiden creëren kunstinstallatie met 100.000 kruisjes om slachtoffers van oorlog in Oekraïne te herdenken

De vredesactivisten van Sint-Truiden hebben met 100.000 kruisjes een kunstinstallatie gecreëerd om alle slachtoffers van de oorlog in Oekraïne te herdenken. De installatie is opgebouwd in de Minderbroederskerk en tijdens het bezoek worden toeschouwers geconfronteerd met oorlogsgeluiden en pakkende getuigenissen van Oekraïeners die moesten vluchten.

In de Minderbroederskerk in Sint-Truiden zullen de komende weken oorlogsgeluiden weerklinken en dat heeft alles te maken met de kunstinstallatie 'We Need Peace' die lokale vredesactivisten er hebben opgebouwd. Om alle slachtoffers van de oorlog in Oekraïne te herdenken, is de kerkvloer met 100.000 kruisjes bedekt. Een beeld dat hard binnenkomt bij veel toeschouwers terwijl er oorlogsgeluiden om hen heen weergalmen. 

Mogen hen niet vergeten

De vredesactivisten van Sint-Truiden komen al een jaar lang samen om vredeswaken te organiseren voor de mensen die lijden door de oorlog in Oekraïne. Met deze installatie willen ze tonen dat we, ook al is de oorlog bijna een jaar aan de gang, alle slachtoffers en betrokkenen niet mogen vergeten. "Alle 100.000 kruisjes staan symbool voor de slachtoffers die al gevallen zijn tijdens deze oorlog", zegt vredesactivist Piet. "Een exact cijfer is het niet, maar dat hoeft ook niet om te weten dat elk slachtoffer van deze oorlog een te veel is."

BEKIJK - Duizenden kruisjes in de Minderbroederskerk van Sint-Truiden om de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne te herdenken:

Videospeler inladen...

"De kruisjes staan symbool voor doden aan beide kanten van het front", gaat Piet verder. "Zowel Oekraïeners als Russen dus, want we willen geen standpunt innemen met onze installatie. Rondom de installatie kunnen mensen ook heel wat getuigenissen lezen, stilstaan bij moeilijke vragen die deze oorlog met zich meebrengt. Wie wil kan ook zijn gevoelens neerschrijven op een bord of een vrije bijdrage geven aan het kinderziekenhuis in Lviv (Oekraïne)."

Confronterend

De installatie laat bij veel bezoekers een diepe indruk na. "Je wordt er stil van", zegt bezoeker Francis Masure. "Voor ons lijkt de oorlog ver weg, maar eigenlijk is het helemaal niet zo ver van ons bed. Deze installatie drukt je nog eens met je neus op de verschrikkelijke dingen die er in Oekraïne gebeuren." Ook Natascha Clerinx is onder de indruk van de installatie. "Al die kruisjes, getuigenissen en oorlogsgeluiden komen hard binnen", zegt ze. "Nu komen de verhalen van mijn oma die de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt beter binnen."

De installatie roept ook bij Peter Deltour heel wat herinneringen op. "Ik ben al verschillende keren naar Oekraïne gereisd om hulpgoederen te brengen en ik heb er verschrikkelijke dingen gezien", zegt Deltour. Al die emoties die ik toen voelde, komen hier terug aan de oppervlakte. De duizenden kruisjes op de vloer hier zien liggen, maakt je stil, maar de oorlogsgeluiden op de achtergrond zorgen echt voor het besef dat er iets verschrikkelijks aan de gang is in Europa."

Enorm dankbaar

Dat er verschrikkelijke dingen gebeuren in Oekraïne moet je Olesia Vorodintseva niet uitleggen. 11 maanden geleden vluchtte ze samen met haar zoon uit Oekraïne. Haar man en heel wat vrienden en familieleden heeft ze moeten achterlaten. "Het is best emotioneel om hier te zijn", zegt Olesia. "De oorlogsgeluiden en het zien van alle kruisjes maakt mij verdrietig, maar het is een mooie manier om ervoor te zorgen dat alle slachtoffers niet vergeten worden. Het is geweldig om te zien hoe de inwoners van Sint-Truiden meeleven met wat er in mijn land gebeurt. Dat ze ons hier zo goed hebben opgevangen, daar ben ik nog elke dag enorm dankbaar voor."

De installatie kan elke zaterdag van de maand februari gratis bezocht worden. Grote groepen en scholen kunnen ook op andere dagen een kijkje komen nemen.

Oekraïense Olesia Vorodintseva en haar zoon zijn gevlucht naar Sint-Truiden.

Meest gelezen