Natuurhulpcentrum

Wolf doodgereden op Noord-Zuid tussen Eksel en Overpelt

Er is opnieuw een wolf doodgereden in Limburg. Het ongeval gebeurde tussen 8 uur en 8.30 uur op de Noord-Zuid (N74), op de grens van Eksel en Overpelt. Het dier werd meteen opgehaald door het Natuurhulpcentrum uit Oudsbergen, maar het is nog niet duidelijk of het om een van de jongen welpen gaat. Natuurorganisatie Welkom Wolf vindt dat de overheid niet genoeg maatregelen neemt om aanrijdingen met wolven te voorkomen en stapt naar de rechter.  

"Het is al de derde keer dat er een wolf wordt aangereden op de Noord-Zuid", zucht Frederik Thoelen van het Natuurhulpcentrum in Oudsbergen. "We hebben de melding van de aanrijdingen binnengekregen tussen 8 uur en 8.30 uur. Maar het meldpunt van Welkom Wolf kreeg eerder op de ochtend al  meldingen van een wolf ter hoogte van Pelt binnen."

Beluister hier het gesprek met Frederik Thoelen:

Uit de eerste vaststellingen van het Natuurhulpcentrum blijkt dat het om een mannetjes wolf gaat, en dat hij zware inwendige bloedingen heeft. Of het om een jonge welp gaat, is nog niet duidelijk. "Zijn tanden zijn al wat bruin gekleurd, maar dat wil zeker niet zeggen dat het dan om een oudere wolf gaat. We zullen de autopsie van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek moeten afwachten. Zij zijn nu onderweg naar hier."  

Natuurhulpcentrum

Half december werd er ook al een wolf doodgereden op de Noord-Zuid, in Hechtel-Eksel. Jan Loos van Welkom Wolf vindt dat Vlaanderen niet genoeg maatregelen neemt om aanrijdingen te voorkomen en stapt nu naar de rechter. "Na de vorige aanrijding hebben we al aangedrongen op ecorasters en een snelheidsverlaging op bepaalde delen van de Noord-Zuid, om nieuwe aanrijdingen met wolven te voorkomen. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) wil daar niet op ingaan, ze heeft toen duidelijk laten verstaan dat het beschermen van die wolven geen prioriteit is voor haar. Ze gaat daarmee in tegen het Vlaams natuurdecreet en de regels die Europa heeft opgelegd." 

"Met het Vlaams Actieprogramma Ecologische Ontsnippering (VAPEO) nemen het Agentschap Wegen en Verkeer, het Departement Omgeving en het Agentschap voor Natuur en Bos nemen al heel wat maatregelen om aanrijdingen met wild te voorkomen", reageert minister Peeters. "Denk maar aan het plaatsen van ecorasters tot zelfs wilddetectiesystemen voor veiliger verkeer. Dit najaar starten we zo bijvoorbeeld ook met de aanleg van twee ecoducten, in Lommel en Oudsbergen. Deze maatregelen zijn goed voor de verkeersveiligheid omdat we voorkomen dat dieren oversteken. VAPEO is een rollend programma. Wegen en Verkeer bekijkt met Natuur en Bos en het Departement Omgeving of een bepaald project verschoven kan worden. Die gesprekken zijn lopende. Alleen is de vraag groot en het budget beperkt."

Meest gelezen