Zuhal Demir wil geen Harry Potter-evenement meer in Sint-Pieters Leeuw : "Schade aan natuur is te groot"

Het domein Groenenberg in Sint-Pieters-Leeuw was de voorbije drie maanden het decor voor een magische winterwandeling rond Harry Potter.  Maar volgens Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir is het evenement niet voor herhaling vatbaar op die plek. De schade aan de natuur en de impact op de omgeving is te groot.  

Tienduizenden bezoekers zijn al naar het domein van kasteel Groenenberg gekomen om de tovenaarswereld van Harry Potter te ontdekken. De organisatie plaatste daarvoor honderden luidsprekers in het domein, maar ook bewegende poppen, projecties en lichtinstallaties.  Maar volgens minister Zuhal Demir (N-VA) was het evenement te grootschalig.

Bos werd beschadigd

De gemeente Sint-Pieters-Leeuw kreeg verschillende klachten van buurtbewoners, bevestigt burgemeester Jan Desmeth (N-VA): "Drie maanden lang muziek en licht in het bos, lawaai van bezoekers. Het Agentschap Natuur en Bos heeft dat wat onderschat. Bij de aanleg van het wandelparcours werd ook de natuur beschadigd. We zijn er dus mee eens dat we zulke grote evenementen liever niet meer aan het kasteel Groenberg zien."  

zwartwerkers betrapt

"Maar het ergste was dat de organisatie ook een loopje nam met de sociale regels. Bij een controle betrapten we werklozen en illegalen die in het zwart aan het werk waren. Fraai is dat allemaal niet", zegt burgemeester Desmeth. "Toch willen we het kind met het badwater niet weggooien. Kleinschaligere evenementen die minder lang duren, moeten wél nog kunnen in Groenenberg." 

Internationaal event

Het Harry Potterbelevenisparcours in Sint-Pieters-Leeuw was een primeur voor het Europese vasteland. Eerder bouwde film-en tv-producent Warner Bross al een gelijkaardig parcours in Engeland en de Verenigde Staten. Maar de organisatie in België liep niet zo vlot. Behalve buurtbewoners lieten ook bezoekers van het evenement hun ongenoegen blijken. Eind december moest het park verschillende dagen sluiten na technische problemen en de felle wind. Maar de inkomtickets werden niet terugbetaald. De bezoekers kregen een voucher waarmee ze op een ander moment konden langskomen.

Meest gelezen