140 extra ‘slimme’ laadpalen in Hasselt: enkel voor auto’s die effectief laden

De stad Hasselt wil over twee jaar 140 extra laadpalen voor elektrische auto's in de straten, daarmee zou het totaal op 200 publieke laadpalen komen. Voor de stad is het belangrijk dat enkel auto's die effectief aan het laden zijn, aan de laadpaal mogen staan.

Op dit moment kan aan de laadpaal zelf gecontroleerd worden of de batterij van de auto geladen wordt, maar de stad Hasselt wil dat de informatie daarover op een centraal punt samenkomt waardoor de opvolging efficiënter verloopt. “We willen eerst en vooral meer laadpalen hebben in onze stad, maar dat moeten wel ‘slimme’ palen zijn”, vertelt schepen van Mobiliteit Marc Schepers (RoodGroen+). “Met zulke laadpalen kunnen we zien hoeveel er geladen wordt en wanneer de batterij van de auto vol is. Die informatie is belangrijk om een parkeerbeleid te voeren, maar ook om te handhaven.” Als de batterij van een auto is geladen, dan krijgt de bestuurder een uur de tijd om de wagen te verplaatsen, anders riskeert die een boete. Op die manier wil de stad meer mensen de kans geven om hun auto te laden.

Het is zeker geen pestmaatregel die we willen invoeren
Marc Schepers, schepen van Mobiliteit

Het stadsbestuur krijgt naar eigen zeggen veel klachten over ‘laadpaalklevers’, dat zijn auto’s waarvan de batterij volgeladen is, maar wel de laadpaal blijven bezetten. “Het is zeker geen pestmaatregel die we willen invoeren”, verduidelijkt Marc Schepers. “Men vraagt ook echt wel om die palen goed te laten renderen en er een rotatie op te krijgen. Daar zijn de bestuurders van elektrische auto’s ook vragende partij voor.”

Om te vermijden dat buurtbewoners midden in de nacht tijdens hun slaap de auto moeten verplaatsen, zal enkel gecontroleerd worden tussen 9 uur 's ochtends en 21 uur 's avonds.

Meest gelezen