Amerikaanse centrale bank
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Werkloosheid in VS op laagste peil sinds 1969

De werkloosheidsgraad in de Verenigde Staten (VS) is in januari gedaald naar 3,4 procent. Dat is het laagste percentage sinds 1969. Het cijfer is gezakt doordat 517.000 extra banen gecreëerd werden dit jaar. Toch blijft de Amerikaanse economie kampen met een torenhoge inflatie.

De Amerikaanse economie kent zijn hoogste inflatiecijfer in vier decennia. Maar daar is niets van te merken op de arbeidsmarkt. Vandaag maakte de regering bekend dat de werkloosheidsgraad in de VS is gedaald naar 3,4 procent. Dat is het laagste percentage sinds 1969. 

Economen breken zich het hoofd over deze historisch lage werkloosheidsgraad. Zij hadden een moeilijk economisch jaar voor de VS voorspeld. Door 517.000 extra gecreëerde banen, is het tij gekeerd.

Toch baart deze situatie Amerikaanse economen zorgen. Het lage werkloosheidscijfer toont aan dat de vraag naar arbeid gestegen is. Dat is goed nieuws voor loonzoekenden. De keerzijde van de medaille is dat door een hogere vraag naar arbeid, lonen ook sneller stijgen. En stijgende lonen dragen bij tot een hogere inflatie. Een lage werkloosheidsgraad staat dus niet automatisch gelijk met een dalende inflatie. 

Wat is de werkloosheidsgraad?

De werkloosheidsgraad is het percentage van werklozen die tot de beroepsbevolking hoort. De beroepsbevolking zijn mensen tussen 15 en 64 jaar. 

Meest gelezen