radio2

Bedrijf Reacct uit Oudsbergen gebruikt afgedankte fietsbatterijen voor verlichting bij wegenwerken

Het bedrijf Reacct uit Oudsbergen gaat afgedankte fietsbatterijen hergebruiken als herlaadbare blokbatterijen. Die zullen dan gebruikt worden om wegsignalisatie bij wegenwerken te laten branden. De herlaadbare blokbatterijen zullen 3 keer langer branden dan de tot nu toe gebruikte wegwerpbatterijen. Ze worden gemaakt door het maatwerkbedrijf Bewel in Tessenderlo.

"Wij gebruiken cellen uit afgedankte fietsbatterijen, die we dan samenbrengen in nieuwe herlaadbare blokbatterijen voor wegsignalisatie bij wegenwerken", legt Tom Hoogmartens uit, mede-oprichter van het bedrijf Reacct uit Oudsbergen en zaakvoerder van Hoogmartens Wegenbouw. "Eerst werden wegwerpbatterijen gebruikt bij die wegenwerken. Die kunnen zo'n 6 à 8 weken branden. Onze herlaadbare batterij gaat 3 keer langer mee tussen de laadbeurten in, wat bevorderlijk is voor de veiligheid van de weggebruiker", aldus Hoogmartens. De herlaadbare batterij is ook beter voor het milieu, want de afgedankte fietsbatterijen krijgen een nieuw leven.

Jos Symons is ook mede-oprichter van Reacct en kwam op het idee voor de herlaadbare blokbatterijen. "Door mijn ervaring met het herstellen van fietsbatterijen zag ik dat er dikwijls fietsbatterijen weggegooid werden die nog heel wat restcapaciteit hadden", vertelt hij. "Die restcapaciteit verdween vroeger maar geven we nu een tweede leven in een herlaadbare blokbatterij die de wegwerpbatterijen vervangt." Die blokbatterijen hebben volgens Symons ook een economisch voordeel. "In aankoop is zo'n herlaadbare blokbatterij duurder dan een wegwerpbatterij, maar elke herlaadbare blokbatterij gaat op de lange termijn goedkoper zijn omdat je die veel minder vaak moet verwisselen."

Belangrijke rol

De projectoproep voor het maken van herlaadbare blokbatterijen kwam van Bebat en OVAM, die de herlaadbare blokbatterijen van Reacct uitriepen tot winnaar van de oproep. "Het is een veilige oplossing voor wegenwerken en weggebruikers, maar het is ook goed voor het milieu omdat de materialen een tweede leven krijgen", zegt Fatima Boudjaoui, woordvoerster van Bebat. "We wilden met dit project het hergebruik van batterijen en andere materialen stimuleren."

Het maatwerkbedrijf voor mensen met een beperking Bewel in Tessenderlo zal de herlaadbare blokbatterijen produceren. "Het hele proces is door Reacct in kleine stappen opgesplitst, die allemaal samen met de medewerkers van Bewel zodanig geoptimaliseerd zijn zodat het werkbaar is voor hen," besluit Jos Symons.

De nieuwe herlaadbare blokbatterij van Reacct (rechts) gaat tot 3 keer langer mee dan een wegwerpbatterij (links).
radio2

Meest gelezen