Britse zanger Gary Glitter na acht jaar weer op vrije voeten wegens goed gedrag

De voormalige Britse popster Gary Glitter is vervroegd vrijgelaten wegens goed gedrag, meldt het Britse dagblad The Independent. Hij zou wel een enkelband moeten dragen. In 2015 was Glitter veroordeeld tot een gevangenisstraf van 16 jaar voor seksueel misbruik van drie minderjarige meisjes in de jaren 70. 

Glitter, in het echte leven Paul Gadd, werd veroordeeld voor poging tot verkrachting, aanranding van de eerbaarheid en seks met een minderjarige. De slachtoffers waren op het moment van de feiten allemaal jonger dan 16 jaar. Eén meisje zou jonger dan 10 jaar zijn geweest. Het misbruik vond plaats tussen 1975 en 1980.

Vorig jaar kwamen al berichten naar buiten dat Glitter mogelijk in februari vervroegd zou vrijkomen wegens goed gedrag. Dat blijkt nu het geval, meldt het dagblad The Independent. Een ander Brits dagblad, The Sun, schreef eerder dat Glitter wel een elektronische enkelband moet dragen waarmee hij in de gaten kan worden gehouden. 

De zanger bezit volgens het blad een appartement in Londen, waar hij mogelijk naar zal terugkeren. Daarnaast moet hij ook de autoriteiten minimum een week op voorhand informeren over buitenlandse reizen en wanneer hij een relatie aangaat met iemand die een minderjarig kind heeft.

Eerdere veroordelingen

Glitter werd in 1997 veroordeeld voor het bezit van kinderporno. Hij vluchtte toen naar Cambodja. In 2002 moest Glitter het land om onduidelijke redenen verlaten. In 2006 werd hij door een rechtbank in Vietnam veroordeeld voor seksueel misbruik van minderjarigen. Glitter zat daarvoor een celstraf van ruim 2 jaar uit, voor hij in 2008 naar Groot-Brittannië terugkeerde.

Het misbruik kwam aan het licht in de nasleep van de zaak-Jimmy Savile. De overleden BBC-presentator werd door honderden jongeren beschuldigd van seksueel misbruik. Nadat dit schandaal aan het licht was gekomen, werden verschillende andere mannen gearresteerd, onder wie dus ook Gary Glitter.

Meest gelezen